Iz školskog svijeta
RAD U PRODUŽENOM BORAVKU
Sunčeko nas zove…
objavljeno: 8. travnja 2019.

Boravak na svježem zraku:

  • Moramo omogućiti učenicima kada god je to moguće (ovisi o vremenskim prilikama)
  • Najbolji način da se napravi pauza između jutarnje nastave i vježbanja i ponavljanja u produženom boravku
  • Boravak na zraku nakon ručka spriječit će da nam učenici počnu zijevati nakon što su pojeli obrok

Pri izlasku van svakako ih treba pustiti da neko vrijeme provedu u slobodnoj igri sa svojim najboljim prijateljima. Ponekad će potražiti prijatelja koji ide u drugi razred ili mlađeg ili starijeg brata i sestru i provjeriti kako su. U tom trenutku pažljivo promatrajući možemo puno toga saznati o našim učenicima.

Nakon toga s njima možemo organizirati: sportske, rekreativne, tradicijske i druge igre. Mnoštvo je sportskih dana koje u to vrijeme možemo obilježiti: Hrvatski olimpijski dan, Svjetski dan pješačenja, Svjetski dan plesa i Svjetski dan sporta. Sve je to puno zanimljivije ako se provede kao zajednička aktivnost svih razreda produženog boravka. Sportske aktivnosti možete uključiti i u obilježavanje nekih drugih dana kroz zanimljive natjecateljske igre. Tako za Dan jabuka jabučice se mogu premještati iz košarice u košaricu, nositi u košarici na glavi do sljedećeg natjecatelja i na kraju oprati i biti zdravi obrok nakon igranja.

Za boravak na zraku osmislili smo svoju sportsku kutiju.

SPORTSKA KUTIJA:

  • Pronađite kutiju što veću to bolju
  • Ukrasite ju sportskim crtežima, sportskim znakovima
  • Dogovorite pravila korištenja (zapišite ih, plastificirajte i objesite na kutiju)
  • Pripremite knjižicu Igre na zraku koja će im dati ideju što bi se mogli igrati
  • U nju stavite: lopte svih oblika i namjena, vijače, obruče, štapove za provlačenje, gumi-gumi, frizbi, pikule, kocke sa zadatcima, čunjeve i kugle, igračke koje ste sami izradili

Sportska kutija učinit će boravak na svježem zraku zanimljivijim. Privući će učenike koji sami šeću i potaknuti ih da potraže prijatelja. Potaknut će učenike na kretanje. Nakon što uzvikom: „Sunčeko nas zove!“, učenicima dam znak za omiljeni izlazak prvo posegnu za sportskom kutijom uz veeeeliki osmijeh na licu.

……………

Piše: Nevenka DIMAČ | OŠ Voltino, Zagreb

Žena sam 50+ i 25 godina radnog staža u prosvjeti. Moj radni vijek obilježilo je 15 godina rada u nastavi i sada već 10 godina rada u produženom boravku. Kreativnost je ta zbog koje i dalje radim produženom boravku.