Zanimljivosti
DAJ SVE OD SEBE DA OVAJ VELIKI SVIJET UČINIŠ BOLJIM MJESTOM
Učenici oslikali kamenje za najbolji umjetnički projekt ikad
objavljeno: 10. travnja 2019.

Učenici od prvog do petog razreda Osnovne škole Sharon u gradu Newburgh oslikali su kamenje inspirirani knjigom „Samo jedan ti” (Only One You) autorice Linde KRANZ kako bi izradili šareni kameni puteljak kraj ulaza u školu.

Projekt je osmislila učiteljica likovnoga Jessica MOYES, a subvencionira ga lokalna zaklada koja financira jedinstvene projekte u njihovu školskom okrugu.

„Samo jedan ti” inspirativna je knjiga za djecu o maloj ribi zvanoj Adri koja sama kreće u avanturu. Njegova majka i otac prenose mu neke od najvažnijih lekcija koje su naučili u životu u nadi da će mu pomoći na njegovu putovanju. Oni ga podsjećaju – „Uvijek budi otvoren za nova prijateljstva” i „Pronađi vlastiti put. Ne moraš slijediti druge”.

Knjiga naglašava koliko je svaka osoba jedinstvena i da svatko od nas na svoj način može pridonijeti svijetu. „Postoji samo jedan ‘ti’ u ovom velikom svijetu. Daj sve od sebe da ga učiniš boljim mjestom.”

Moyes je podijelila fotografije svojih učenika kako oslikavaju kamenje, a konačni rezultat njihova rada na projektu objavila na školskoj Facebook stranici, gdje su pogledane više od 18 tisuća puta. Roditelji i drugi učitelji zadivljeni su projektom i mnogi ga žele provesti u svojim školama.

Moyes je pročitala priču svim svojim učenicima. Zatim su oslikali vlastito jedinstveno kamenje inspirirani ribom u knjizi. Moyes kaže da ima otprilike 740 učenika, dovoljno da kraj ulaza u školu izradi prekrasan puteljak izrađen od kamenja obojenoga žarkim bojama.

Djeca najviše rastu u osnovnoj školi, ne samo fizički, već kao osobe. To je razdoblje kad se stvaraju važna prijateljstva i kada djeca počinju sama svladavati složene društvene situacije. Ne samo da je to kamenje lijep dodatak školi, već ono može poslužiti kao svakodnevni podsjetnik učenicima da su, bez obzira na sve, posebni i da imaju moć promijeniti svijet.

  • U ovom su se projektu učenici koristili jednostavnim materijalima, ali je poruka koje prenose – vrlo moćna.

……………

NAPOMENA

  • SAD: Portal Scary Mommy objavljuje sadržaj namijenjen majkama, a općenito je usmjeren na roditeljstvo, majčinstvo, aktualne događaje i pop-kulturu.
  • Izvor: scarymommy.com