Zanimljivosti
KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U VIROVITICI
Noć bajke s Ivanom Brlić-Mažuranić
objavljeno: 12. travnja 2019.

… pisanje pisma najdražem liku, izrada scenografije i kostimografije, izrada plakata i pozivnica, istraživanje o djelima i životu same književnice…

Prije svega pokušali su razvijati ljubav prema čitanju hrvatske književnosti, tj. pobliže upoznati našu književnicu Ivanu Brlić-Mažuranić te u dramskim radionicama usvojiti društveno prihvatljiva ponašanja, podizati prag tolerancije i snošljivosti prema kolegama iz razreda i ljudima koji nas okružuju. Učenici su u skupinama sami pisali scenarije, podijelili uloge, nabavili kostime i rekvizite te se sastajali prije i nakon nastave samo kako bi što bolje izvježbali kretanje na sceni i uvjerljivo izveli svoje uloge. Kao njihova učiteljica, učenike sam „podignula” na višu razinu sudjelovanja u nastavanom procesu te kroz lanac komunikacijskih situacija s različitim oblicima i metodama rada, nastavni proces potpuno oplemenila i učinila zanimljivijim. Bajke su pune optimizma i vjere u dobro, što je djeci u današnjem svijetu itekako potrebno. 

Sama „Noć bajke” izvedena je u dva dijela, u 19:30 učenici su sa mnom i knjižničarkom Alenom GLADOVIĆ počeli ovu prekrasnu večer čitajući bajku pod dekicama i lampicama. Zatim su pogledali animirani film Šuma Striborova te videozapis o životu Ivane Brlić-Mažuranić. Knjižničarka Alena GLADOVIĆ učenike je zainteresirala igrom „Pogodi koji sam lik”, gdje su se učenici imali prilike zabaviti i razveseliti. Pred roditeljima i pristiglim gostima učenici su u 21:30 predstavili svoje bajke i oduševili publiku. Izvedene su četiri bajke: Šuma Striborova, Svađa na Papuku, Povratak u prošlost s glazbenicima, Mlinar i mlinarica. Što je jela Brlička?! Vratili su se u prošlost čak i jelovnikom. Roditeljima i učenicima ovo je bila predivna „Noć bajke”, a ja i naša knjižničarka Alena već imamo planove s novim idejama i za sljedeću „Noć bajke”.

…………..

Ana-Marija BRODJANAC, učiteljica | Katolička osnovna škola u Virovitici