Savjeti stručnjaka
NE BOJTE SE. STRAH JE NAJŠTETNIJI OSJEĆAJ.
Ako vas djeca ne slušaju, izabrali ste pogrešno zanimanje
objavljeno: 16. travnja 2019.

Budući učitelji, sudionici programa „Učitelj za Rusiju”, sastali su se 13. ožujka u knjižnici „Turgenjev” s književnikom i novinarom Dmitrijem BIKOVIM. Izdvojili smo nekoliko njegovih najzanimljivijih izjava.

Odgovorivši na pitanje o disciplini na nastavi, Bikov je rekao:

„Ako vas djeca ne slušaju, ne znate zanimljivo predavati. Izabrali ste pogrešno zanimanje.”

„Smisao života jest pomoći Bogu. Dodati dašak čovječnosti tamo gdje nedostaje. Unijeti toplinu u svijet oko sebe. Kao da su nas stavili u hladnjak, a mi moramo otopiti led. To je sve.”

„Koja je svrha australskih životinja zdepaša? Bog je stvorio zdepaše [znanstveni naziv: Vombatidae  ] kako bi se zabavljali i uživali gledajući ih. Zdepaši su mi omiljene životinje. Gledam ih i želim živjeti.”

Na pitanje o savjetima za buduće učitelje rekao je:

„Ne bojte se. Strah je najštetniji osjećaj. Sve će biti u redu. Pred kraj života sjećat ćete se trenutaka kad ste prevladali strah.”

„Zašto bi učenici uvijek trebali učiti književnost? Vrlo jednostavno. Zašto vam trebaju antibiotici kad ste bolesni? Književnost je koncentrirano iskustvo života, koncentrirana medicina. Literatura postoji da bi vas spasila u različitim životnim situacijama. Književnost je također način da se pobjegne od svijeta koji vas neposredno okružuje. Jednom mi je Leonid FILATOV objasnio zašto je duša besmrtna. Sjedio sam u njegovu stanu i upitao ga: ‘Lenja, stvarno vjeruješ u Boga?’ On me odveo do prozora i pokazao prljavu i ružnu jamu punu smeća: ‘Možeš li zamisliti da je to što vidiš sve što postoji? Ne? Dakle, literatura.’”

„Je li moguće postati dobar učitelj bez ijedne pročitane knjige o pedagogiji? Naravno da ne! Kako možete postati dobar pedagog bez poznavanja ideja Pestalozzija ili Ušinskog? Osim pedagogije, dobar učitelj mora poznavati predmet koji predaje.”

„Današnja bi djeca trebala boraviti u školi od ranog jutra do 22 sata. U preostalo vrijeme neka ih odgajaju roditelji, ako nađu vremena.”

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm