Školstvo u medijima
MANJE SJEDITI I VIŠE SE KRETATI
Digitalni uređaji povezani i s rizikom od pretilosti
objavljeno: 16. travnja 2019.

„Povećano izlaganje mobitelima, tabletima i drugim prijenosnim uređajima jedna je od najvažnijih promjena u našim okruženjima u proteklih nekoliko desetljeća, a sve se to odigralo u razdoblju u kojem se povećala i stopa pretilosti svagdje u svijetu” – rekao je Richard Lopez, postdoktorand na Sveučilištu Rice i vodeći autor studije: „Stoga smo željeli provesti ovo istraživanje da bismo vidjeli postoji li veza između pretilosti i zlouporabe digitalnih uređaja.”

Izvještaj o studiji bit će objavljen u novom izdanju časopisa Brain Imaging and Behaviour.

Istraživanje je provedeno u dva dijela. U prvoj su studiji 132 sudionika u dobi između 18 i 23 godine ispunjavala upitnik kojim se procjenjivala razina višezadaćnosti i ometanja. Istraživači su se koristili novom ljestvicom Media Multitasking (MMT) koja mjeri proaktivna ponašanja kompulzivne ili neprikladne uporabe telefona (poput potrebe provjeravanja telefona dok razgovarate s nekime) kao i pasivnija ponašanja (poput medijski povezanog ometanja).

Istraživači su otkrili da su viši rezultati na ljestvici MMT povezani s višim indeksom tjelesne mase (BMI) i većim postotkom tjelesne masti, što upućuje na to da između njih postoji određena veza.

U dodatnom su istraživanju 72 sudionika iz prethodne studije prošla su magnetsku rezonanciju, tijekom koje su istraživači mjerili moždanu aktivnost dok su sudionicima prikazivali niz slika. U niz nepovezanih slika bile su ubačene i fotografije ukusne, ali nezdrave hrane. Kad su sudionici koji često izmjenjuju digitalne uređaje vidjeli slike hrane, istraživači su primijetili povećanu aktivnosti u dijelu mozga koji je zadužen za iskušenja povezana s hranom. Isti su sudionici također imali veći indeks tjelesne mase i više tjelesne masnoće.

Ova otkrića, iako preliminarna, sugeriraju da doista postoje veze između višezadaćnosti, rizika od pretilosti i samokontrole. „Takve je veze važno utvrditi, s obzirom na stope pretilosti i rasprostranjenost višemedijske uporabe u današnjem svijetu.”

………………

 NAPOMENA

  •  SAD: Technology Networks Group međunarodno je priznati izdavač koji nudi pristup najnovijim vijestima iz svijeta znanstvenih istraživanja i proizvoda.
  • Izvor: technologynetworks.com