Zanimljivosti
NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U BAJI U MAĐARSKOJ
Aktivne predstavnice Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave „Zvono”
objavljeno: 16. travnja 2019.

Ove je godine održana 10. Međunarodna znanstveno-metodička konferencija i jubilarno zasjedanje povodom 150. godišnjice obrazovanja učitelja na kojoj su sudjelovale i učiteljice iz Hrvatske, članice Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono: Dubravka PETKOVIĆ iz OŠ Fažana, Đurđica KRTANJEK iz OŠ Franje Serta iz Bednje, Katica KONSTANTINOVIĆ iz OŠ Nikole Tesle iz Mirkovaca i Marica JUREC iz OŠ Zrinskih iz Nuštra.

Teme konferencije bile su: Odgojno-obrazovna pitanja u hrvatskom i njemačkom manjinskom obrazovanju od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Odgojno-obrazovna pitanja stranoga jezika od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Romski jezici, romologija, obrazovna pitanja Roma, Pedagoški i metodički postupci u predškolskom obrazovanju, Metodički postupci u nastavi tjelesne i tehničke kulture te u nastavi prirode i društva, Metodika nastave mađarskoga jezika i književnosti, Kultura čitanja, inovacije i dobra praksa u metodici učenja početnoga čitanja, Metodika matematike, Metodika tjelesnoga odgoja, razvijanje rane motorike te Digitalna sredstva i pomagala u obrazovanju.

Kolegice su se predstavile temama Edukacija učitelja za primjenu IKT-alata i programa u nastavi, Čitanjem započni dan – projektom do čitanja, Matematičke igre i Primjena micro:bita u razrednoj nastavi.

Sva četiri predavanja bila su izvrsno posjećena i zapažena. Domaćini su imali mnoštvo pitanja za predavačice te konkretne prijedloge za nastavak suradnje. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava i dobre prakse te su uspostavljeni brojni kontakti. Također, sudionici su kroz prikazane radove stekli uvid u obrazovne prakse susjednih zemalja te su ih mogli usporediti s onom u kojoj i sami rade. Svi sudionici konferencije pripremili su i znanstvene radove koji će biti objavljeni u zborniku.

…….

Katica KONSTANTINOVIĆ, OŠ Nikola Tesla, Mirkovci