Školstvo u medijima
I OVAJ SE FENOMEN DOGODIO > OŠ „REDDAM HOUSE”, SYDNEY, AUSTRALIJA
Škola odbacila iPad, vraća se tiskanim udžbenicima
objavljeno: 17. travnja 2019.

Proteklih se pet godina Osnovna škola „Reddam House” u Sydneyju koristila e-udžbenicima putem iPad uređaja.

No povratne informacije učenika dosljedno su upućivale na to da učenici više vole papir nego ekran.

Također se pokazalo da iPad, osim što odvlači pažnju, ne pridonosi razvoju tehnoloških vještina učenika, što je u konačnici navelo školu da zabrani upotrebu digitalnih udžbenika i naložila povratak tiskanim udžbenicima.

„Pretraživanje sadržaja jednostavnije je kod tiskanog udžbenika i vjerujem da učenici bolje uče koristeći se svim svojim osjetilima u istraživanju, čitanju i sastavljanju bilježaka”, kazao je ravnatelj škole Dave PITCAIRN.

Učitelji te prestižne privatne škole iz istočnog predgrađa Sydneyja otkrili su da iPad ometa učenje. „Na iPadu neprestano iskaču poruke i razna upozorenja”, rekao je Pitcairn. „Osim toga, djeca kao djeca, brzo prelaze s jednog prikaza na drugi i izgledaju strašno zaposleno, ali pritom zapravo ne postižu ništa.”

Dr. Margareta MERGA, predavačica na Sveučilištu „Edith Cowan”, tvrdi da analize svih istraživanja o razlikama između digitalne i tiskane knjige pokazuju da je razumijevanje veće ako se čita tiskana knjiga ili udžbenik.

Istraživanja o tome zašto mladi više vole tiskane knjige upućuju na veću „udobnost pri čitanju, razumijevanje te bolje pamćenje pročitanog teksta”, kazala je.

Studija Sveučilišta u Marylandu iz 2017. godine pokazala je da je mala razlika između tiskanog i digitalnog udžbenika kad je u pitanju razumijevanje opće tematike, ali je vidljivija kad je u pitanju veća sposobnost odgovaranja na određena pitanja, a pritom prednost ima tiskani udžbenik.

Autori studije preporučuju tiskane udžbenike tamo gdje je potrebna veća uključenost i dublje razumijevanje ili čak gdje god je potrebno pročitati više od jedne stranice odnosno 500 riječi.

Što se tiče težine školske torbe, Pitcairn kaže da djeca knjige mogu ostaviti u školskim ormarićima, a digitalnom se verzijom knjige koristiti kod kuće. „Primijetio sam da učenici više vole tiskane udžbenike i u školi i kod kuće” – rekao je Pitcairn.

………………

NAPOMENA

  • AUSTRALIJA: The Sydney Morning Herald – najstarije australske dnevne novine osnovane 1831. godine.
  • Izvor: smh.com.au