Iz školskog svijeta
PRVA DOBITNICA ABELOVE NAGRADE
Američka profesorica Karen Keskulla Uhlenbeck
objavljeno: 23. travnja 2019.

… u Austinu dobila je nagradu koju mnogi smatraju „Nobelom” matematike.

„Karen Uhlenbeck dobila je Abelovu nagradu 2019. za znatan doprinos geometrijskoj analizi i baždarnoj teoriji. Njezine su teorije napravila drastičan preokret u razumijevanju minimalnih površina, poput onih koje stvaraju mjehurići sapuna”, rekao je Hans Munthe-Kaas, predsjednik Abelova odbora.

Uhlenbeck je razvila alate i metode u globalnoj analizi, kojima se sada koriste svi geometri i analitičari. Njezin rad također postavlja temelje suvremenim geometrijskim modelima u matematici i fizici.

Osim što je vrsna matematičarka, ova je 76-godišnja profesorica i uzor mnogim ženama te zagovornica ravnopravnosti spolova u znanosti i matematici. Danas je gostujuća znanstvena novakinja na Sveučilištu Princeton te gostujuća suradnica na Institutu za napredna istraživanja (IAS). Jedna je od osnivača Instituta za matematiku Park City (PCMI) na IAS-u, čija je svrha osposobiti mlade istraživače i promicati međusobno razumijevanje interesa i izazova u matematici. Također je suosnivačica Instituta za žene i matematiku (WAM), osnovanog 1993. godine radi osnaživanja žena da se bave matematičkim istraživanjima u svim fazama njihove akademske karijere.

Nagradu Abel inače dodjeljuje kralj Harald V. svake godine u ime norveškog Ministarstva za obrazovanje i istraživanje za matematičke doprinose širokih razmjera i važnosti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Associated Press ]