Zanimljivosti
OŠ BRODARICA | PROJEKT ERASMUS+ KA219
Sastanak partnera Energy for Life u Španjolskoj
objavljeno: 23. travnja 2019.

… gdje je održan sastanak svih projektnih partnera u sklopu trogodišnjeg projekta KA219 Energy for Life.

Škola domaćin priredila je program dobrodošlice učenicima i učiteljima iz Hrvatske, Italije, Francuske, Poljske, Grčke i Rumunjske te prikazala rezultate nastale tijekom projekta u školi CEIP Felix Grande.

Učenici i učitelji partnerskih zemalja sudjelovali su u radionici španjolskih učenika STEAM Lego te počeli izradu zajedničke makete Zelenoga grada kao jednoga od rezultata projekta. Za učitelje iz partnerskih zemalja španjolski školski inspektor predstavio je španjolski sustav obrazovanja, a svi su učenici uključeni u redovitu nastavu sa svojim domaćinima sudjelovali su u izradi modela potrebnih za Zeleni grad. 

Za sudionike sastanka domaćini su organizirali upoznavanje mjesta domaćina Tomellosa, grada s oko 40 000 stanovnika u središnjoj Španjolskoj, čije se gospodarstvo temelji na dugačkoj i bogatoj tradiciji vinogradarstva te proizvodnji, preradi i skladištenju proizvoda od grožđa.

Vezano za projektne teme, u sklopu boravka u Španjolskoj, učenici i učitelji posjetili su grad znanosti i umjetnosti Valenciju i posebno Oceanographic Museum, gdje su zorno mogli vidjeti mnoge vrste vodenih životinja, sa svih strana svijeta i različitih životnih uvjeta.

Isto tako, posjetili su vjetroparkove u Villacanasu te uživo vidjeli kako se energija vjetra upotrebljavala u prošlosti i danas. Učenicima su posebno zanimljive bile vjetrenjače kojima su se koristili u prošlosti i koje su simbol ovog dijela Španjolske.

U partnerskoj školi CEIP Felix Grande organizirana je i velika videokonferencija s matičnim ustanovama iz Hrvatske, Francuske, Italije, Poljske, Grčke i Rumunjske tijekom koje su svi učenici zapjevali Sing for the climate.

Tijekom sastanka učenici i učitelji potpuno su izradili zajedničku maketu Zelenoga grada,  razgovarali o proteklim aktivnostima i rezultatima ovoga trogodišnjeg projekta Erasmus+ KA219 te zajedničkoj evaluaciji rada svih partnera. Iskazano je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i dogovorene su aktivnosti do kraja projekta.

Sastanak učenika i učitelja u Španjolskoj bio je iznimno iskustvo i vrlo koristan za sve sudionike projekta. Jedan od rezultata projekta jesu iznimna iskustva i nova prijateljstva koja naši učenici donose u svoje škole i svoje domove. Zahvaljujemo školi domaćinu CEIP Felix Grande iz Tomellosa i posebno španjolskom koordinatoru Carmelu Traperu kao i španjolskim obiteljima koje su iskazale veliku dobrodošlicu našim učenicima i učiteljicama. [IZ DRUGIH IZVORA | os-brodarica.skole.hr ]