Školstvo u medijima
VIŠEGODIŠNJI USPJEH PJEVAČKOG ZBORA IV. GIMNAZIJE MARKA MARULIĆA, SPLIT
Trinaest godina zaredom – najbolji u zemlji
objavljeno: 24. travnja 2019.

… koji s djecom predano radi i odgaja vrhunske zborske pjevače.  

Lani su tako trinaesti put zaredom osvojili prvo mjesto i Zlatnu plaketu na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, u kategoriji četveroglasnih mješovitih zborova srednjih škola. I to kao najbolje ocijenjen zbor cijelog natjecanja s 98 od 100 bodova. Nakon 2012. i 2013. godine, treći su put u Split donijeli i Prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja.

Pjevački zbor postoji od 2004. godine i njime je prošlo 400-tinjak učenika.

Mnogi od njih svoju ljubav prema pjevanju kasnije nastavljaju njegovati u nekim od studentskih zborova, a kasnije i profesionalnim zborovima, najboljima u nas, poput zborova Ivan Filipović, Vox Animae i mnogima drugima s kojima putuju po svijetu i osvajaju nagrade na međunarodnim smotrama.

ČETRDESET SVOJEGLAVACA

Jasno, svake godine u zbor dolaze novi mladići i djevojke, zbor se mijenja, sazrijeva, no jedna je osoba konstanta – profesor Tomislav Veršić. Postao je već zaštitni znak Marulićeva zbora, a zbog svoje otvorenosti, pristupačnosti i vječite nasmijanosti učenici ove škole obožavaju biti dijelom toga kolektiva, iako istodobno odrađuju vrlo zahtjevan program opće gimnazije.

…………………….

Glazba kao protuteža digitalnoj tehnologiji

Pjevački zbor jedna je od dugogodišnjih odgojno-obrazovnih aktivnosti čija je misija očuvanje bogate tradicije zborskog pjevanja, sa širokim repertoarom hrvatske i svjetske glazbene umjetnosti. A IV. gimnazija Marka Marulića ionako je prepoznata kao škola u kojoj učenici mogu razvijati sve svoje potencijale, ističe ravnateljica Četvrte Ninočka KNEŽEVIĆ:

– U svijetu digitalnih tehnologija, kojima smo preplavljeni danas, veliki dio učenika pronalazi sebe i ostvaruje se svijetu glazbe, konkretno u zborskom pjevanju. Ponosni smo na sva postignuća i ostvarenu suradnju s drugim školama i izvan Republike Hrvatske, poput škole Coro del Liceo Classico A. Mariotti iz talijanskoga grada Perugie. Svjedoci smo da nakon završetka školovanja mnogi od njih nastavljaju pjevati u najkvalitetnijim hrvatskim zborovima. Nekima ljubav prema glazbi postaje životni poziv, a dio njih kreće prema pjevačkoj solokarijeri.

Škola se ponosi svi, postignućima ovih mladih pjevača i njihova voditelja, ali neprocjenjiva je vrijednost ove aktivnosti što na najbolji način oplemenjuje njihovo odrastanje. Ispunjava ih kao osobe, a oni radost življenja za glazbu rado dijele s drugima.

…………………….

Skromno nam profesor Veršić objašnjava da nema tu velike tajne uspjeha, već kako godine prolaze jednostavno postaje iskusniji u radu s učenicima:

– Sve ih više poznajem, razumijem i shvaćam koliko mnogo mogu kad hoće. Dakle, nešto će se dogoditi kad ja hoću, ali mnogo više kad oni hoće. A njih čini četrdesetak mladih, svojeglavih, pametnih, različitih, sposobnih osobnosti.

Pitamo ga kako izvesti da tih 40-ak svojeglavaca zajednički diše, razmišlja i naposljetku tako uspješno pjeva. Opet dobivamo iskren i jednostavan odgovor:

– Kontinuirano radim na sebi, ali i na prisnome te iskrenom odnosu s pjevačima. Nosi me iskustvo, ljubav i zanesenost glazbom. Obostrano imamo mnogo pozitivne energije i strpljenja. Ne smije se zanemariti visoki ljudski i glazbeni potencijal pjevača, ali i pomoć škole te zahvaljujem mnogim kolegama na razumijevanju i podršci.

Učenike koji dođu u zbor dijeli na dvije grupe – na one koji nisu pjevali ili su pjevali u zborovima bez nekih pretenzija. Ti ostaju začuđeni i zatečeni zahtjevnošću, količinom programa, vremena i energije koju je potrebno uložiti pa reagiraju na dva načina. Ili se zaljube ili napuste zbor. Drugu skupinu čine učenici koju su pjevali u kvalitetnim zborovima Glazbene škole Josip Hatze.

– S motiviranim i nadarenim pjevačima uvijek je jednako lijepo raditi. Međutim, s prvašima je nužan poseban način rada, zbog njihovih godina i razvoja pjevačkog aparata te pjevačkog (ne)iskustva. S maturantima se radi drukčije – objašnjava nam Veršić.

STVARANJE TRENUTKA

Neki od učenika pohađali su usporedno glazbene škole i nastavili studirati na muzičkim akademijama, poput Luke i Filipa KOJUNDŽIĆA, Petra ĆALETE, Ele RADMAN. Neki su prekinuli s glazbenim školovanjem, ali su je potaknuti zborom opet upisali, poput Tomislava JUKIĆA i Josipe MAMIĆ. Stariji se već profesionalno bave glazbom, poput Bernarda KAHLEA i Branimira GOGIĆA.

Pjevač izniknuo iz Četvrte jest i Roko BLAŽEVIĆ, koji će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu.

– Učenike doživljavam kao suradnike, divim se njihovim potencijalima i pokušavam ih koliko je u mojoj moći osloboditi i usmjeriti prema stvaranju što iskrenijega i kvalitetnijega glazbenog događaja, trenutka.

Ove školske godine, saznajemo od profesora, imali su najveću fluktuaciju u povijesti zbora, ali mnogo rade i koriste svaku priliku za kraće nastupe. Svaki od tih nastupa sve je zreliji i kvalitetniji i ove godine opet žele finale, pa i pobjedu na Državnom natjecanju u Varaždinu.

Skladbe bira prema vlastitoj procjeni trenutačnih mogućnosti zbora, iako zna i pogriješiti u tome, priznaje profesor Veršić. Bira ih prema osjećaju što će djeci leći i za što ih može zainteresirati. Nekad pak bira one skladbe koje će svima biti izazov, da program bude stilski raznovrstan, da su obuhvaćeni hrvatski i strani skladatelji, ali da opet i njega i pjevače te skladbe motiviraju. Stoga zaključuje:

– Danas više znam o zborskom pjevanju nego kad sam počinjao i otkrivam nove nepoznanice. Zateknu me nova iznenađenja. Ali me i dalje jednako dotaknu nove kvalitetne skladbe koje otkrijem i oduševi svaki uspješan nastup kao prije. A to je tajna dugoročnog uspjeha i jamstvo budućnosti našeg zbora. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisao Branko NAĐ ]

…………………….

PUTOVANJE ZBORA I NJIHOVA VODITELJA

1992. ✿ profesor Tomislav Veršić počinje raditi u školi

1993. ✿ osniva mušku klapu Šufit od učenika prvog i drugog razreda te ženski zbor

1994. ✿ osniva mješoviti zbor

1995. ✿ prvi nastup na Državnom natjecanju u Varaždinu, prvo mjesto u konkurenciji četveroglasnih mješovitih zborova i srebrna plaketa

1996. ✿ prvo mjesto i zlatna plaketa, 96.4 boda stručnog žirija i najbolja ocjena na natjecanju u svim kategorijama

1997. Veršić zbor organizira kao udrugu građana, jer ne želi imati samo dva sata za posao koji uspješno obavlja, a iziskuje barem 10 sati tjedno rada s učenicima

2005. ✿ nanovo formira mješoviti pjevački zbor

2006. – 2018. prva mjesta i zlatne plakete na Državnom natjecanju školskih zborova u Varaždinu

…………………….