Zanimljivosti
PET SUPERMOĆI KOJE POSJEDUJE SVAKI EDUKATOR
Učitelji su zaista istinski heroji!
objavljeno: 25. travnja 2019.

Stoga je vrlo važno prisjetiti se zaista velikih stvari koje poučavanje čini za nas učitelje. Za mene su odnosi s mojim učenicima jedna od tih pozitivnih stvari.

Druga je saznanje da imam utjecaj na budućnost svojih učenika, a treća je činjenica da svaki učitelj kojeg poznajem ima sljedeće supermoći:

1) SPOSOBNOST SLUHA POPUT ŠIŠMIŠA

Taj je stari klišej – istinit. JA ČUJEM SVE. Pritom ne mislim na to da u učionici odmah uočim dijete koje prirodno glasnije govori od ostalih učenika, već na to da mogu čuti kad učenik promrmlja nešto sebi u bradu na drugom kraju učionice.

2) NAJMOĆNIJI UNUTARNJI SAT POZNAT LJUDSKOM RODU

Kad odrađujete 40 sati tjedno prema striktnom rasporedu, normalno je da razvijete nadljudsko razumijevanje vremena. Kolege učitelji, evo izazova za vas: uključite štopericu, zatim je odložite i otiđite raditi nešto na sat vremena. Procijenite koliko je vremena prošlo i potom provjerite štopericu. Kladim se da biste pogriješili možda za tek nekoliko minuta.

3) ČELIČNI MJEHUR

Učiteljski mjehuri nisu poput mišića nad kojima nemate nikakvu kontrolu, kao kod ostalih ljudi. Učitelji kao da svojim mjehurima izdaju zapovjedi: „Žao mi je, ali moraš izdržati još sat vremena do sljedećeg odmora.”

4) UČITELJI IMAJU UGRAĐENA OSJETILA ZA OTKRIVANJE LAŽI

Sjećam se da sam tijekom svoje prve godine poučavanja jednom prilikom pričao sa starijim kolegom: „Ne mogu vjerovati”, rekao sam. „Pet mojih učenika imalo je smrtni slučaj u obitelji prošle noći. Koji su izgledi da se to dogodi?” Kolega se nasmijao i rekao: „Da pogodim, danas je bio zadnji dan roka za neki razredni projekt. Jesam li u pravu?”

Odjednom sam shvatio da sam nasamaren i silno sam se iznenadio, jer je moj kolega to tako lako otkrio. (Sa svakom velikom moći za otkrivanje laži dolazi i velika odgovornost. Biti sposoban nanjušiti prijevaru ne znači da biste trebali iskoristiti svaku priliku da djecu zbog toga prozivate – nekad je to dobra prilika da se osvrnete na svoje poučavanje, a katkad čak i najbolji detektori laži mogu –pogriješiti.)

5) NADLJUDSKA NEUSTRAŠIVOST

Učitelji se ničega ne boje i vrlo je malo stvari koje ih mogu istinski prodrmati. Radimo 40 sati tjedno. Svakodnevno izlazimo pred najteže kritičare na svijetu – djecu. S lakoćom podnosimo neprimjereno ponašanje. Katkad djeca bacaju stvari na nas. Dosad smo čuli svaku moguću poznatu uvredu. Drugi su povraćali po nama.

 A ipak, svakog dana učitelji diljem svijeta dolaze na posao – katkad se pitam je li to znak neustrašivosti ili ludila – i obavljaju svoj posao sa zadovoljstvom.

  • Voljeli bismo čuti koje biste supermoći vi dodali ovom popisu.

…………………

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
  • Photo by Zbysiu Rodak on Unsplash + Photo by TK Hammonds on Unsplash copy