Zanimljivosti
LIKOVNI MI VOLIMO [35]
Kokot, pijevac
objavljeno: 26. travnja 2019.

… i koja nam je ispričala kako se boji pijevca, jer voli napadati ljude. Usporedili smo kokota s ostalim pernatim mužjacima u prirodi i zašto se mužjaci divlje patke i fazana jednako razlikuju kao kokoš i pijevac.

Na kraju smo zajedno analizirali poznato djelo Pabla Picassa i uočavali kompoziciju boja koja krasi to djelo i posebnosti u upotrebi obrisne crte.

1. Cjelina: Površina

2. Nastavna tema: Kontrast površina perja kokota/pijevca

3. Likovno područje: crtanje

4. Likovni problemi (ključni pojmovi): kontrast površina

5. Motiv: vizualni – pijevac

6. Likovno-tehnička sredstva i likovne tehnike: krede u boji

OBRAZOVNI ZADATCI:

a) stjecanje znanja: opažanje, izražavanje i razlikovanje različitih karaktera površine na vlastitom radu, okolini i umjetničkim djelima; uočavanje i imenovanje likovnih pojmova na vlastitim likovnim djelima, uočavanje i razumijevanje likovnog jezika

b) stjecanje sposobnosti: razvoj motorike, razvoj divergentnog mišljenja (elaboracija – razrada perja i boja perja do detalja, osjetljivost za lik. probleme – kombiniranje krede za plohu i kao obrisnu crtu, redefinicija – oblikovanje vlastitog oblika pijevca koji se razlikuje od realnog, ali je i dalje prepoznatljiv po strukturnom obliku)

ODGOJNI ZADATCI:

formiranje stavova, razvijanje estetičkih sposobnosti, razvijanje individualnosti, tradicijska zanimanja i razvoj osjetljivosti za životinje u zavičaju

KORELACIJA:

Priroda i društvo – životinje u zavičaju