ODNOSI UČITELJ - RODITELJ

Zaprepaštena sam time na što se roditelji sve žale

ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Moj je posao dovoljno težak i bez poplave pritužbi nezadovoljnih roditelja na sve i svašta, od ružnog vremena do moje odsutnosti.

Zaprepaštena sam time na što se roditelji sve žale

Prošle smo godine u rujnu odveli učenike na jednodnevni izlet. Vrijeme se iznenada pogoršalo, počelo je puhati i pljuštati. Unatoč tome, djeca su se sjajno zabavila. Sljedećeg sam dana u školi zamoljena da nazovem izvjesnog roditelja koji je obavijestio školu kako je nezadovoljan izletom.

Znatiželjna, nazvala sam roditelja koji se požalio na vrijeme. Kad sam ga upitala što sam trebala učiniti, rekao je da sam se trebala pobrinuti da uvjeti na dan izleta budu bolji. Odgovorila sam da je vrijeme izvan moje kontrole, na što mi je rekao da to „nije dovoljno dobar izgovor”. Voljela bih reći da je ovakva nevjerojatna pritužba bila izoliran slučaj, ali lagala bih.

Doživjela sam pritužbe na kašnjenje vlaka prilikom povratka sa školskog izleta, na to da dijete nije razumjelo šalu tijekom igre, pritužbu na školska ravnala koja nisu prozirna, da je dijete nakon škole preumorno, da je u razredu previše djevojčica te pritužbu da nisam primijetila kad je jedna djevojčica za vrijeme nastave dobila mjesečnicu.

Početkom godine odsustvovala sam iz škole zbog bolesti, umalo sam hospitalizirana. Bila sam ozbiljno bolesna, provodila sam dane u krevetu spavajući i po osamnaest sati.

Kad sam se malo oporavila, otišla sam do trgovine gdje me je spazio jedan roditelj. Po izrazu lica rekli biste da je ugledao bjegunca s potjernice. Srela sam još nekoliko roditelja koji su mi postavljali osobna pitanja o prirodi moje bolesti. Počele su se širiti glasine. Preko društvenih mreža primila sam čak i poruke roditelja koji su prijetili da ne žele svoje dijete u mom razredu budem li opet bolesna.

Tijekom karijere upoznala sam mnogo divnih roditelja punih poštovanja i podrške. Ne želim reći da se roditelji nemaju pravo žaliti. Svakako trebaju uložiti pritužbu kad je to potrebno. Međutim, tijekom godina sam mnogo puta bila zaprepaštena razlogom pritužbi pojedinih roditelja i osjećala sam da me smatraju neprijateljem.

Volim svoj posao, ali on je težak, a ponašanje roditelja čini ga mnogo težim. Svim svojim učenicima želim sve najbolje, kao i njihovim roditeljima. Na istoj smo strani. Ali molim vas, pokažite malo poštovanja prema mom profesionalizmu kao i mom privatnom životu. Ja nisam samo učitelj, ja sam ljudsko biće.

.......................

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: The Guardian su britanske dnevne novine osnovane 1822. godine, koje izdaje Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – jedne su od najposjećenijih internetskih stranica na engleskom jeziku.

 

Vezani članci
Školski portal: U deset koraka stvorite najbolje temelje za uspješan prvi razred

U deset koraka stvorite najbolje temelje za uspješan prvi razred

No bez obzira na to, polazak u prvi razred je…

Školski portal: Učinkoviti plan lekcije

Učinkoviti plan lekcije

Zvuči li vam ovo poznato? Joj, još nisu izvadili olovke,…

Školski portal: Prekrasna početna točka te jedan od najboljih popisa razrednih pravila

Prekrasna početna točka te jedan od najboljih popisa razrednih pravila

…na promicanje pristupa učenju i osobnoj interakciji. Neki učitelji vjeruju…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Odrastajući u digitalno doba”

„Odrastajući u digitalno doba”

… i ostvario pravo na financijsku…

Školski portal: Učinkoviti plan lekcije

Učinkoviti plan lekcije

Zvuči li vam ovo poznato? Joj,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…