Školstvo u medijima
ODNOSI UČITELJ - RODITELJ
Zaprepaštena sam time na što se roditelji sve žale
objavljeno: 29. travnja 2019.

Prošle smo godine u rujnu odveli učenike na jednodnevni izlet. Vrijeme se iznenada pogoršalo, počelo je puhati i pljuštati. Unatoč tome, djeca su se sjajno zabavila. Sljedećeg sam dana u školi zamoljena da nazovem izvjesnog roditelja koji je obavijestio školu kako je nezadovoljan izletom.

Znatiželjna, nazvala sam roditelja koji se požalio na vrijeme. Kad sam ga upitala što sam trebala učiniti, rekao je da sam se trebala pobrinuti da uvjeti na dan izleta budu bolji. Odgovorila sam da je vrijeme izvan moje kontrole, na što mi je rekao da to „nije dovoljno dobar izgovor”. Voljela bih reći da je ovakva nevjerojatna pritužba bila izoliran slučaj, ali lagala bih.

Doživjela sam pritužbe na kašnjenje vlaka prilikom povratka sa školskog izleta, na to da dijete nije razumjelo šalu tijekom igre, pritužbu na školska ravnala koja nisu prozirna, da je dijete nakon škole preumorno, da je u razredu previše djevojčica te pritužbu da nisam primijetila kad je jedna djevojčica za vrijeme nastave dobila mjesečnicu.

Početkom godine odsustvovala sam iz škole zbog bolesti, umalo sam hospitalizirana. Bila sam ozbiljno bolesna, provodila sam dane u krevetu spavajući i po osamnaest sati.

Kad sam se malo oporavila, otišla sam do trgovine gdje me je spazio jedan roditelj. Po izrazu lica rekli biste da je ugledao bjegunca s potjernice. Srela sam još nekoliko roditelja koji su mi postavljali osobna pitanja o prirodi moje bolesti. Počele su se širiti glasine. Preko društvenih mreža primila sam čak i poruke roditelja koji su prijetili da ne žele svoje dijete u mom razredu budem li opet bolesna.

Tijekom karijere upoznala sam mnogo divnih roditelja punih poštovanja i podrške. Ne želim reći da se roditelji nemaju pravo žaliti. Svakako trebaju uložiti pritužbu kad je to potrebno. Međutim, tijekom godina sam mnogo puta bila zaprepaštena razlogom pritužbi pojedinih roditelja i osjećala sam da me smatraju neprijateljem.

Volim svoj posao, ali on je težak, a ponašanje roditelja čini ga mnogo težim. Svim svojim učenicima želim sve najbolje, kao i njihovim roditeljima. Na istoj smo strani. Ali molim vas, pokažite malo poštovanja prema mom profesionalizmu kao i mom privatnom životu. Ja nisam samo učitelj, ja sam ljudsko biće.

…………………..

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: The Guardian su britanske dnevne novine osnovane 1822. godine, koje izdaje Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – jedne su od najposjećenijih internetskih stranica na engleskom jeziku.