Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [36]
Pčela – prostorno-plastičko oblikovanje
objavljeno: 3. svibnja 2019.

Da bismo izašli iz sigurne zone rada flomasterom koji je ostavio obrise i dijelove tijela pčela, odlučili smo vizualno ući u prostor stvarajući tanka, sporo prozirna krila na paus-papiru gdje smo opet flomasterom iscrtavali tanke i nježne linije, a sve istaknuli načinom lijepljenja, jer krila doslovce trepere i spremna su na let.

Citat sa stranice profesora Huzjaka o prostorno-plastičkom oblikovanju:

„Ako pojam prostora vežemo za plohu onda govorimo o iluziji, prividu prostora na plohi modelacijom ili perspektivama. Prostor koji je između nekih oblika nazivamo međuprostorom. Sam za sebe prostor ne možemo doživjeti; on je praznina između nekih oblika koji ga čine i oblikuju, zbog čega je uvijek vezan za volumen, makar i volumen samog promatrača.“

NASTAVNO PODRUČJE > NASTAVNA TEMA:

1. Točka i crta – kontrast crta po karakteru

2. Volumen – simetrija oblika, plastičke strukture

NASTAVNA JEDINICA:

oblikovati pčelu na plohi različitim crtama, prostorno-plastički izraziti volumen oblikovanjem krila koja ulaze u prostor.

KLJUČNI POJMOVI – Obrazovna postignuća

OBRAZOVNI ZADATCI:

  • uočiti, shvatiti i izraziti različitim tragovima kretanja kontrast crta po karakteru; meka, tvrda, gusta, prozirna, debela i tanka crta
  • istražiti i izraditi plastičke strukture koje će u simetriji prikazati izgled krila kao doživljaj prostora i volumena kad krila zamahnu.

ODGOJNI ZADATCI:

  • razvijanje uvjerenja i stavova u području likovne stvarnosti, otkrivanje estetskih vrijednosti kontrasta crta po karakteru u motivu i izvedbi.

Likovno-tehničko sredstvo: crni flomaster, paus-papir, drvene bojice

Korelacija: Građanski odgoj i obrazovanje – osobine marljivost, radišnost, ustrajnost

Priroda i društvo – životinje travnjaka, život pčele