Zanimljivosti
NATJECANJE U RAČUNANJU PUTEM JAPANSKE RAČUNALJKE SOROBAN
Održana Prva hrvatska soroban olimpijada
objavljeno: 3. svibnja 2019.

Više od 80 osnovaca, ali i mlađih, iz Hrvatske i iz Herceg Novog natjecalo se u četiri računske operacije na soroban abacusu. Imali su 5 minuta po operaciji pa bez dobre koncentacije nema ni dobrog rezultata.

Učiteljice svakom preporučuju vježbanje na soroban abacusu – korist je nemjerljiva, ističu. Kažu, djeca su oštoumnija, kasnije im pomaže u drugim nastavnim predmetima, lakše uče.

U radu s djecom koja imaju teškoća sam primjetila da puno bolje napreduju otkad su na sorobanu, roditelji kažu da su iskustva pozitivna i da im je jako puno pomoglo – otkriva Gordana Vuglec, učiteljica i soroban trenerica.

Natjecanje je budno pratio Shungo Ko, dugogodišnji mentor domaćih trenera sorobana, Guinnessov rekorder u brzini množenja dvaju peteroznamenkastih brojeva.

U glavi se zamišlja soroban i vrte operacije koje bismo radili na pločici, potrebno je otprilike 5 godina svakodnevnog vježbanja da bi se to moglo brzo i točno obaviti – kaže Ko. Sve što zna o metodi flash anzan, računanju u glavi, prenijet će domaćim talentima, obećao je. Video pogledajte OVDJE. [ IZ DRUGIH MEDIJA | magazin.hrt.hr