Školstvo u medijima
EKSPERIMENTALA REFORMA
“Škola za život” i isplata prekovremenog rada
objavljeno: 6. svibnja 2019.

Do danas je njih oko 2020 dobilo tu naknadu. Istražili smo koliko je to mjesečno i kako se raspoređuje.
O rasporedu i naknadama učitelja i profesora koji sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva svakog mjeseca odlučuju ravnatelji. Njih 74 iz “Škole za život”.
– Ja kao ravnatelj imam mogućnost na kraju svakog mjeseca putem prekovremenih sati napisati koliko je tko odradio nekih aktivnosti, Ljiljana Kulaš Jutrović, ravnateljica OŠ Turnić u Rijeci. 
– Ministarstvo je odobrilo određena sredstva i dala nama ravnateljima da raspoređujemo prema vlastitoj procjeni, kaže ravnatelj V. gimnazije Tihomir Englesfled. 
I dodaju kako se to znatno osjeti na plaći, ali se i pošteno narade.  
– Između 200 kuna, tisuću pa čak do 2 tisuće kuna u odnosu na kolege koji nisu u eksperimentalnom programu, dodaje Kulaš Jutrović. 
Pitamo kako to izgleda u zbornici u kojoj sjede i oni koji primaju dodatak i oni ostali koji dobivaju običnu prosvjetarsku plaću.
– Taj dodatak je dovoljno velik da se osjeti, a opet nije dovoljno velik da izazove zlu krv tako da mi se čini da nije bilo nekih ozbiljnijih pritužbi, dodaje Engelsfeld. 
Zato pritužbe imaju sindikati.
– To je kršenje zakona o radu, jer nema uvjetovanja prekovremenim radom. Prekovremeni rad je svaki rad duži od onog što je realizirano i nema uvjetovanja bilo kakvim lumenom i slično da bi se došlo do isplate, kaže Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. 
Iz Ministarstva poručuju da će se pitanje nagrađivanja preciznije urediti Pravilnikom koji je pred donošenjem. Do tada šalju  statistiku: učitelji su prekovremeno radili prosječno 8 sati mjesečno, što po osobi iznosi u prosjeku 630 kuna, a ukupno milijun kuna na mjesec.
– Jel i vi ravnatelji dobijete neku stimulaciju? Da dobijemo mjesečno, kaže Tihomir Engelsfeld. 
A mjesečno je to za svakog ravnatelja škole uključene u eksperimentalnu provedbu reforme školstva – 1200 kuna. Bilo bi idealno da se uz sveobuhvatnu reformu školstva – sveobuhvatno reformiraju i plaće prosvjetnih djelatnika. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr ] VIDEO prilog vidite OVDJE.