Školstvo u medijima
UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Kazne za roditelje čija djeca propuštaju nastavu zbog godišnjeg odmora
objavljeno: 8. svibnja 2019.

– Ako vaše dijete propušta nastavu jer ste vi pronašli dobru ponudu za jeftin odmor, trebate znati da se ponašate vrlo sebično – kazao je Chris McGovern, predsjednik organizacije Campaign for Real Education, koji smatra da je odlazak na odmor dok nastava traje štetan za same đake, jer nastavnice i nastavnici ne mogu raditi po planu ako određenom učeniku moraju pružiti više pozornosti i vremena kako bi nadoknadio izgubljeno gradivo.

Situacija je takva da u Ujedinjenom Kraljevstvu školsko vijeće roditelje može kazniti sa 60 funti po učeniku koji izostaje s nastave bez opravdanja odnosno dopuštenja. Ova kazna poskupljuje na 120 funti ako se ne plati u roku od 21 dana, a ako prijeđe 28 dana moguće je pokrenuti sudski postupak protiv roditelja.

Zakon o odsutnosti s nastave tiče se djece koja na početku školske godine imaju između pet i 15 godina i koja, naravno, pohađaju državne škole. Škole u Walesu ipak dopuštaju do 10 dana odsutnosti s nastave tijekom polugodišta. U Škotskoj još ne postoje novčane kazne, ali prema podatcima vlade škole najčešće ne odobravaju odsutnost ako je razlog obiteljski odmor.

Državna organizacija školskih ravnatelja izjavila je da djeca trebaju što manje izostajati s nastave, ali i da je trenutačni sustav novčanoga kažnjavanja prestrog, jer stvara veliki jaz između potreba obitelji i škole. Pravi su problem, naglašavaju iz ove organizacije, prenapuhane cijene ljetovanja koje se, kad nema nastave, utrostruče i postanu nedostižne za mnoge obitelji.

Jane Lynch iz Margatea kaže da je cijena odlaska na odmor s djecom mnogo niža u vrijeme nastave, pa čak i kad se u nju uračuna kaznu koju će platiti zbog djetetova izostanka s nastave.

– Nikad ne idemo na odmor kad su ispiti blizu. Mislim da izostanak s nastave jednom godišnje nikome nije naškodio – kaže Jane Lynch. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema BBC ]