INDIJA: NAJSTARIJI UČENIK U RAZREDU

Durge Kami u školu krenuo u 69. godini

srijeda, 8. svibnja 2019.

U selu u državi Nepal 69-godišnji Durge KAMI ustaje rano i odijeva školsku uniformu, jede doručak, a zatim pješači sat i pol do škole, živeći pritom život kakav je oduvijek priželjkivao.

Durge Kami u školu krenuo u 69. godini

S obzirom na godine mnogi bi pomislili da u njoj radi kao učitelj. No, Kami svakog dana sjeda u školske klupe kao – učenik. Odrastao je u obitelji u kojoj je bio najmlađe dijete od 10 blizanaca. Majku je izgubio dok je još bio novorođenče, a oca tek nekoliko godina kasnije. Siromaštvo ga je natjeralo da život provede radeći, obrađivao je zemlju ili prevozio teret u Indiji.

– U to se vrijeme nastava u našem selu održavala pod velikim drvetom, ali je ondje bilo mjesta samo za djecu više klase. Kad bih se ipak uspio ušuljati ubrzo bi me otjerali, uz upozorenje da me ne treba dodirivati, jer smrdim – objašnjava Kami.

U međuvremenu se oženio, postao otac šestero djece, a zatim i djed osmero unučadi. Kad su se djeca odselila, ubrzo mu je umrla i supruga. Nakon šest desetljeća, napokon se stigla i prilika da ostvari svoj san i upiše školu. 

U travnju 2005. godine upisao se u treći razred. U klupi s vršnjacima svojih unuka nije mu bilo lako, djeca su upirala prstom u njega i čudila se njegovoj želji za učenjem. Budući da je školu upisao tako kasno, nikad nije bio previše uspješan u razumijevanju lekcija, iako je to iskreno želio.

– U početku sam mislio: 'Zašto ovaj stari čovjek dolazi u školu učiti s nama?' No, kako je vrijeme prolazilo tako sam počeo uživati u njegovu društvu. Neki mu predmeti idu malo slabije nego nama ostalima, ali pomažemo mu koliko možemo – rekao je 14-godišnji Kamijev kolega iz razreda Sagar Thapa.

A kad je došlo vrijeme da Kami upiše srednju školu, suočio se i s optužbama učenikovih roditelja:

– Povrijedilo me je najviše kad su prosvjedovali zbog toga što su smatrali da sam trgovac ljudima, čija je jedina namjera u tom okruženju promatrati svoje potencijalne žrtve.”

Unatoč svim preprekama i svojim godinama, Kami je učenik kao i svi ostali. Kaže da je njegov učitelj mnogo mlađi od njega, ali ga iznimno poštuje i ponaša se kao i svaki drugi učenik. Tijekom školskog odmora s učenicima obožava igrati nogomet i odbojku. I unatoč godinama u tome je i dalje odličan. Stekao je prijatelje u razredu, a omiljene su mu društvene znanosti i želio bi dogurati do studija.

– Kada dođete u moje godine, postane vam jasno da je važno biti primjer drugima i truditi se dati im nadu. Volio bih utjecati na sve ljude, u svojoj zemlji i izvan nje, na one siromašnije, na mlađe, ali i na starije – zaključio je Kami, koji bi i sam želio postati učitelj. . [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema The Huffington Post ]

Vezani članci
Školski portal: Elektrotehnička škola debitirala na utrci solarnih električnih vozila pa osvojila prvo mjesto

Elektrotehnička škola debitirala na utrci solarnih električnih vozila pa osvojila prvo mjesto

Radi se o međunarodnoj utrci koja promiče inovativnost i praktičan…

Školski portal: Česte i nepromišljene promjene nevolja su za učitelja

Česte i nepromišljene promjene nevolja su za učitelja

Naime, stres je stanje u kojemu se pojedinac nalazi, a…

Školski portal: Slabi čitači postižu lošije rezultate u školi

Slabi čitači postižu lošije rezultate u školi

… gramatičkih struktura s različitih teorijskih lingvističkih i psiholingvističkih, eksperimentalnih…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…