Jučer-danas-sutra
POSTOJE TEMELJNE RAZLIKE IZMEĐU ŠKOLE I POSLA
Potpuni kontrast između škole i posla
objavljeno: 14. svibnja 2019.

U razgovoru za New York Times Googleov viši potpredsjednik za poslovanje s ljudima Laszlo BOCK dao je vrlo zanimljivu izjavu. Kaže da je akademsko okruženje umjetno mjesto gdje su ljudi visoko osposobljeni za uspjeh isključivo u posebnim uvjetima.

Dopustite mi da podijelim neka zapažanja o sveučilišnom okruženju i radnome mjestu, od kojih je neke spomenuo i Bock.

  • Na radnom vas mjestu procjenjuje više od jedne osobe. U školi i na fakultetu ocjenjuje vas samo jedna osoba, a to je profesor.
  • Na radnome mjestu u većini slučajeva radite u timu koji preuzima odgovornost za obavljen posao, u školi i na fakultetu radite sami i sami ste odgovorni za ispunjen zadatak.
  • Na poslu ste obično izloženi raznolikom i promjenjivom okruženju. U školi je vaš raspored obično vrlo strukturiran s nastavnim planom i programom i rasporedom ispita.
  • Na poslu obično napredujete u skladu s onime što znate raditi. U školi obično napredujete s obzirom na to koliko možete zapamtiti za ispit.
  • Na poslu obično pronalazite rješenja i inovacije za probleme za koje možda ne postoje odgovori. U školi obično rješavate probleme čija se rješenja nalaze u profesorovoj glavi.

Postoje temeljne razlike između škole i posla. Ako ne promičemo i ne provodimo promjene, „cijev” koja vodi od obrazovanja do zapošljavanja i dalje će propuštati, pogotovo ako u nju pustite brz protok tehnologije.

Usmjerimo li proces učenja na stjecanje vještina i iskustva – ne samo informacija – potrebnih za određenu karijeru, poslodavci će od svojih zaposlenika dobiti veću vrijednosti. Na taj način možemo stvoriti novu generaciju diplomiranih, a ujedno kompetentnih osoba.

………………

NAPOMENA

  • SAD: HigherEd – portal koji istražuje aktualna pitanja suvremenog obrazovanja.
  • Izvor: higheredrevolution.com