Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Za projekt „Pametni grad” stižu nova priznanja i nagrade
objavljeno: 7. svibnja 2019.

Plasmanom u veliko finale za deset najboljih projekata iz cijele zemlje omogućeno im je predstaviti pred publikom i potencijalnim investitorima svoju ideju i viziju pametnoga grada. Poslovno natjecanje za srednjoškolce IDEJA GODINE – „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha” održano je 2. svibnja u prostorijama glavnog partnera Effectusa – studija financija i prava u Zagrebu.

Ideja godine natjecateljski je projekt koji predstavlja simulaciju cijeloga poslovnog procesa kroz koji učenici upoznaju, prolaze i razrađuju sve etape – od pisanja projekta do njegove prezentacije. U razradi poslovnog plana detaljno se opisuju sama poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podatci i društveno odgovorno poslovanje, pri čemu je korištenje jedne od novih tehnologija preduvjet ulaska u finale.

Vukovarski gimnazijalci Matko GAŠPARIĆ, Matija HARDI, Ivan KOLAR i Marko MACURA, predvođeni mentorom Davorom ŠIJANOVIĆ i mentoricom Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ (Girl in STEM), odabrali su ime tima i nazvali se Smogovcima, budući da je cjelokupni projekt vođen idejom „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION” („Naše rješenje za manje zagađenja”).

Budući da im nije nedostajalo inovativnosti, kreativnosti i poduzetničkog duha, ohrabreni podrškom prijatelja, predmetnih nastavnika, ravnateljice škole, vanjskih suradnika iz područja energetike i cjelokupne odgojno-obrazovne zajednice, odlučili su se prijaviti na ovo, za njih posve novo i drukčije natjecanje.

Sam plasman među deset najboljih uspjeh je koji će pamtiti. Nakon prve selekcije među 60 prijavljenih projekta i ulaska u finale, sve se činilo mogućim, pa i osvajanje jednog od prva tri mjesta.

Slijedilo je predstavljanje ideje pred stručnim žirijem sastavljenim od predstavnika partnera projekta, profesionalaca u području poduzetništva i stvaranju projekata iz Effectusa – studija financija i prava, ZICER-a – Zagrebačkoga inovacijskog centra, Hrvatske zajednice županija, Srednja.hr i Tvrtke IN2. Žiri je saslušao ideje, postavljao pitanja o projektu te ocijenio sve radove u nekoliko elemenata.

Projekt „Vukovar – Our view of smart living” dobio je izvrsnu ocjenu i pohvalu za ideju, razradu i prezentaciju. Ocjena je osigurala fantastičan plasman i osvojeno drugo mjesto. Komentari i osvrt žirija pokazali su da su gimnazijalci odradili izvrstan posao, da se trud i rad prepoznaju i da svakako trebaju razvijati svoja znanja i vještine u području STEM-a.

Kao nagradu za sudjelovanje u finalu projekta organizatori su za sve finaliste 3. svibnja organizirali posjet ZICER-u, gdje su imali priliku vidjeti kako izgleda rad u inkubatoru novih ideja, te jednoj od vodećih softverskih tvrtki u regiji IN2.

Sudjelovanje na natjecanju Ideja godine potaknula je Smogovce na još intenzivnije djelovanje, dokazavši da su permanentno učenje, ustrajnost i rad na sebi jedini jamac uspjeha u suvremenom poslovnom okruženju, a stjecanje novih iskustava pomaže u bržem učenju i suočavanju s novim izazovima. Sigurno, bilo je to iznimno vrijedno iskustvo koje potiče na korak naprijed…

Korak naprijed Smogovci su napravili već dan nakon natjecanja Ideja godine, pa su u subotu, 4. svibnja sudjelovali na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. INOVA – MLADI 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, kojoj je svrha okupiti učenike i studente koji u nastavnom programu, izvannastavnim aktivnostima ili u slobodnom vremenu stvaralačkim radom izražavaju svoje kreativne sposobnosti te okupiti i osnažiti mentore s inovacijama vezanima za nastavni proces ili nastavni program. INOVA – MLADI program je Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Bila je to prilika za susret inovatora, predstavljanje i razmjenu ideja u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Učenik Marko Macura putem prezentacije izvrsno je predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living”, oduševio je žiri kako idejom tako i osebujnim stilom predstavljanja i demonstracije projekta. I ovom prilikom žiri je uputio riječi pohvale te izrazio iznimno zadovoljstvo rješenjima kojima se podiže kvaliteta življenja u gradu Vukovaru. Za ideju i njezino predstavljanje projektni tim zasluženo je dobio priznanje. Objavu rezultata i proglašenje pobjednika iščekuju s nestrpljenjem do 24. svibnja, kad će stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uručiti medalje najboljeplasiranima.

Putem ovih susreta učenici i mentori dobili su dodatnu podršku, smjernice i poticaj u razvoju kreativnosti i inovativnosti radi razvoja poduzetničkih ideja i projekata koji bi u konačnici postali samoodrživi. Stekli su zavidnu razinu znanja o teorijskim i praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište te kako što detaljnije i potpunije iskazati financijske aspekte u realizaciji poduzetničke ideje. I učenici i mentori imali su priliku odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbiti stara i uspostaviti nova poznanstva, a stečeno iskustvo sigurno će iskoristiti u budućim planovima i razvoju novih ideja.

I doista, „svaka smjela ideja u početku izgleda kao ludost” (Johann Wolfgang von Goethe), jer kreativnost i inovativnost zahtijevaju iskorak iz poznatog u nepredvidivo, pri čemu intuitivno znamo da će nas upravo to nepoznato dovesti do željenog cilja. A tada, potpuno slobodnog duha, možemo uživati u rezultatima rada i ostvarenom uspjehu.