Školstvo u medijima
IZ DRUGIH MEDIJA | VIJESTI.HRT.HR
“Za” i “protiv” novog Pravilnika o napredovanju profesora
objavljeno: 7. svibnja 2019.

… govorili su Nikola DMITROVIĆ, profesor savjetnik iz XV. zagrebačke gimnazije, Silva CRNIĆ, profesorica savjetnica iz X. zagrebačke gimnazije te Martina CINDRIĆ,  učiteljica mentorica iz OŠ Mate Lovraka u Vladislavcima. 
Silva Crnić nakon mentorstva četiri je puta obnovila savjetništvo. U razredu radi 38 godina. Za obnovu savjetništva svake 4 godine potrebno je imati izvrsne ocjene, prikupiti određen broj bodova i kontinuirano se profesionalno usavršavati. Zadnje savjetništvo je trebala obnoviti godinu dana prije mirovine. Otišla je u prijevremenu mirovinu, radit će u razredu na pola radnog vremena do 65 godine života. Da nije obnovila savjetništvo izgubila bi koeficijent. U tom svjetlu pozdravila je novi pravilnik, koji je u izradi, a prema kojemu profesor koji je tri puta zaredom izabran u istom zvanju – dobiva trajno zvanje. 
Nikola Dmitrović u 15 godina rada bio je mentor velikom broju učenika koji su išli na domaća međunarodna natjecanja. Njih dvadeset bili su državni prvaci, isto toliko je drugih mjesta te desetak trećih mjesta, a na međunarodnim natjecanjima njegovi učenici osvojili su 1 zlatnu, 14 srebrnih i  7 brončanih medalja. Za nastup na državnom natjecanju, prema prijašnjem pravilniku profesor dobije 1 bod, za državnog prvaka 3 boda, a za medalju na olimpijadi 4 boda. Ukupno je sakupio 174 boda, a 16 je bilo potrebno za savjetništvo. 
Martina Cindrić nedavno je postala mentorica, što je daleko teže postići u malim sredinama. “Imamo puno manje djece za natjecanja i nemamo mogućnost biti mentori studentima ili pripravnicima. Bodove sam, njih 14 – uspjela skupiti organziranjem natjecanja, predavanjima na županijskim aktivima, vođenjima projekata i slično”, kazala je. Po novom pravilniku trebat će skupiti tri puta više bodova, u četiri različite kategorije. Javila se svojim prijedlozima na e-savjetovanje i očekuje odgovor. 
Silva Crnić koja je karijeru počela u gimnaziji u Trogiru potvrdila je kako je profesorima i nastavnicima iz malih sredina puno teže napredovati i sakupiti dovoljan broj bodova. Drugo mjesto koje je osvojio njezin učenik na državnom natjecanju bilo je ‘okidač’ za njezino napredovanje. Crnić smatra kako se ne smije izgubiti fokus sa neposrednog rada u učionici. Smatra da novi pravilnik taj fokus pomiče na druge stvari – projekte, usavršavanja i drugo. 
Nikola Dmitrović je informatičar. Prema novom pravilniku profesor informatike u osam kategorija mora skupiti 130 bodova, za razliku od 38 koliko je trebalo sakupiti dosad. Dmitrović kaže kako novi pravilnik na papiru dosta dobro izgleda i daje širinu. Smatra kako neće biti problema za profesore koji su kontinuirano radili. “Kako će to izgledati, to ćemo još vidjeti”, dodao je.
– Kolegama je odlična situacija. Teže im je u tome što moraju minimalno 6 sati godišnje educirati sve kolege u školi, kazala je Martina Cindrić. Novi pravilnik predviđa i vrednovanje on-line edukacija i sudjelovanje u projektima za unapređenje škole, što se uvodi kao obvezno. To pomiče status s rada u učionici, poručila je.

Novi pravilnik, osim mentora i savjetnika uvodi i treću kategoriju – izvrstan savjetnik. Nikola Dmitrović kazao je kako samo napredovanje ne smije biti svrha. Njegov kontinuirani rad s učenicima, u školi i izvanškolskim aktivnostima te na pisanju udžbenika do sada je valoriziran i nagrađivan pa se nada da će tako biti i dalje. Ako tako ne bude, propitivat će novi pravilnik.
– Vezano za novi pravilnik, nadam se da neće proći sve ovako kako su zamislili. Pravedniji nije, ali je potreban svakako. Svi se slažemo da su bile potrebne preinake bodova, svi idemo prema on-line edukaciji. Nadam se da će pravilnik zadovoljiti sve nove potrebe i da se neće obistiniti glasine da će se nastavnicima i profesorima postotak/koeficijet – smanjivati na plaći, kazala je u svojoj završnoj riječi Martina Cindrić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr ] Cijeli VIDEO pogledajte OVDJE.