Školstvo u medijima
12 RODITELJSKIH NAVIKA ČIJA DJECA DOBRO UČE
Izravna je povezanost između djetetova uspjeha u školi i podrške u obitelji
objavljeno: 9. svibnja 2019.

Uzmimo za primjer dvoje djece. Nazovimo ih Maša i Vanja. U rano jutro Mašina mama nježno budi svoju kćer. „Dušo, vrijeme je za školu. Operi zube, doručak te čeka u kuhinji. Prolila si mlijeko? U redu, događa se, pazi drugi put.”

Vanju budi vrisak njegove majke. „Ustani odmah! Kasno je! Oblači se življe i jedi, zakasnit ćeš! Nikad ništa ne radiš kako treba!” Majka istjeruje dječaka iz kuće nastavljajući se prisjećati svih njegovih „grijeha”. A dok Vanja stigne u školu njegove su rezerve povjerenja već vrlo iscrpljene. Maša i Vanja idu u isti razred. Počinje nastava i učitelj postavlja pitanje. I Maša i Vanja znaju odgovor, ali Vanja ne želi riskirati. „Što ako pogriješi?” U majčinim očima ispast će još jednom nesposoban. Maša ima veliku zalihu povjerenja i spremna je odgovoriti. Pouka priče je jasna, potrebno je graditi samopouzdanje djeteta i stalno obnavljati zalihe povjerenja kako bismo održali motivaciju djeteta i uklonili njegov strah. 

Što je još zajedničko roditeljima pametne i znatiželjne djece koja dobro uče?

♦♦ ČITAJU SVOJOJ DJECI

Roditelji uspješne djece kupuju ili posude nekoliko knjiga mjesečno. Svjesni su da čitanje pomaže djetetu ovladati pravopisnim i gramatičkim pravilima i razvija njihovo kreativno razmišljanje.

♦♦ UČE DIJETE PLANIRANJU

Znaju da uspjeh u školi ovisi o ispravnoj raspodjeli radnog opterećenja i uče djecu zdravom dnevnom režimu i vještini planiranja. Zbog ispravnog upravljanja vremenom i raspodjele snaga, njihova djeca ne moraju sjediti za knjigom do ponoći, a motivacija za učenjem ostaje na visokoj razini.

♦♦ OSIGURAVAJU DJECI UVJETE ZA UČENJE

Oni vode računa da njihovo dijete ima udoban radni stol s dobrim osvjetljenjem odvojen od buke koja odvlači pozornost.

♦♦ VODE RAČUNA O PRAVILNOJ DJETETOVOJ ISHRANI

Mnogi uspješni učenici jedu zdravo i to je potpuno zasluga njihovih roditelja. Djeca jedu svježu i zdravu hranu koja ne hrani samo tijelo, već i mozak.

♦♦ VODE RAČUNA O ŠKOLSKOM PRIBORU I OPREMI

U ovim se obiteljima pažljivo bira školski pribor koji će se svidjeti i djetetu. Njime se je ugodno koristiti u školi i kod kuće.

♦♦ UČE DJECU TOČNOSTI I REDOVITOSTI

Roditelji shvaćaju negativne posljedice učestalih izostanaka i kašnjenja, tako da uče djecu da uvijek dolaze na vrijeme i ne propuste nastavu bez dobrog razloga. Kada dijete ipak izostane s nastave, pobrinu se da kod kuće nadoknadi propušteno gradivo kako kasnije ne bi imalo problema zbog rupa u znanju.

♦♦ UKLJUČENI SU U ŽIVOT SVOJE DJECE

Roditelji poznaju prijatelje svoje djece i njihove roditelje. Održavaju kontakt s učiteljem, znaju što se događa u školi i sudjeluju u svim školskim izvannastavnim događanjima.

♦♦ POKAZUJU LJUBAV I STRPLJENJE

Obraćaju se svojoj djeci lijepim riječima, podržavaju ih i vjeruju u njih.

♦♦ NAJVEĆI SU NAVIJAČI SVOG DJETETA

Prepoznaju ciljeve svoje djece i čine sve kako bi im pomogli dostići ih. Njeguju vjeru djeteta u sebe, inspiriraju njihovu želju za pobjedom, uče ih kako se nositi s porazima i ne odustati.

♦♦ NE SAŽALIJEVAJU SE

Ovi su roditelji spremni, čak i nakon teškog dana, provesti dva sata s djetetom pomažući mu da shvati složeno gradivo. Angažiraju se poput mentora. Ne čine to zbog ocjena, već im je stalo do toga da djeca nauče kako se sve može svladati.

♦♦ UKLJUČUJU DJECU U IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Svjesni su koliko je važno da se djeca razvijaju u svim područjima. Znaju da uspjeh nije samo dobro učenje, nego i životne vještine, tjelesna aktivnost i radost slobodnog vremena. Oni osiguravaju svojoj djeci priliku da trče, skaču i dobro se odmore.

♦♦ RAZVIJAJU DUHOVNOST U DJECE

U svoju djecu usađuju moralne ideale, uče ih da budu velikodušni i suosjećajni. Pomažu djeci razumjeti i voljeti umjetnost, učiti ih dobrim načinima ophođenja i njegovati pozitivan stav prema životu.

………………

NAPOMENA

  •  RUSIJA: Rebenok – portal sa savjetima za roditelje djece svih dobi.
  • Izvor: rebenok.by