Školstvo u medijima
KAKO NAJJEDNOSTAVNIJE PRIDOBITI ZABRINUTE RODITELJE
Pobrinite se da vaši učenici imaju odličan prvi dan, prvi tjedan, prvi mjesec škole…
objavljeno: 9. rujna 2019.

To je razlog zbog kojeg je ključno da ih pridobijete te da vas zavole, vjeruju vam i podržavaju vaše metode. 

Postoje mnoge strategije kojima se možete koristiti da biste potaknuli odanost roditelja – neke od njih uključuju pošten i dosljedan pristup upravljanju učionicom, profesionalan, ali prijateljski stil te jasan i neosuđujući način komunikacije.  

Sve je to naravno važno. Međutim, postoji jedna stvar koju možete napraviti, a koja će osigurati ne samo njihovu pomoć, nego i njihovu entuzijastičnu podršku. Zapravo, to je toliko moćna strategija da nadmašuje sve ostale.

To je brzo.

Jednostavno.

Pouzdano.

Čak i među roditeljima koji su…„posebno teški”.

To također ne podrazumijeva nikakav dodatan rad. Ne morate pokušavati biti netko tko niste ili promijeniti nešto u svom načinu poučavanja.

Vi se čak ne morate ni susresti s roditeljima.

STOGA, O KAKVOJ SE ČUDESNOJ STRATEGIJI ZAPRAVO RADI?

Jednostavno se pobrinite da vaši učenici imaju odličan prvi dan škole – jednako kao i prvi tjedan i prvi mjesec. Pobrinite se da se požure kući da bi s roditeljima podijelili koliko im je zabavno u vašoj učionici i koliko su uzbuđeni što će tamo provesti ostatak školske godine.

Naposljetku, to je ono što roditelji žele.

Oni žele da njihovo dijete bude inspirirano.

Oni žele da njihovo dijete bude uzbuđeno radi odlaska u školu.

Oni žele da njihovo dijete bude ohrabreno, motivirano i uključeno u najvažnijoj aktivnosti njihova mladog života.

Zbog toga što roditelji znaju da njihovo dijete uči kad je sretno. Djeca na taj način rastu u društvenom i akademskom smislu. Time čine i još jedan korak prema samostalnosti.

Naravno, u mnogim učionicama to nije slučaj. Roditelji su obično nervozni tijekom prvih nekoliko dana nove školske godine.

Oni su zabrinuti da će se njihovo dijete vratiti iz škole u suzama, razočarano i obeshrabreno.

Oni se unaprijed pripremaju da svojoj djeci održe poticajni govor, da istaknu prave vrijednosti, da budu netko tko će ih ohrabriti i podsjetiti da je to samo godina dana.

Oni se također pripremaju i za neugodnu mogućnost da će se sa svojim problemima morati obratiti učitelju ili čak ravnatelju.

Stoga, kad njihovo dijete dođe kući nasmijano od uha do uha i počne pričati o svom predivnom prvom danu škole, roditelji mogu odahnuti s olakšanjem.

Oni će biti uzbuđeni zbog svog djeteta, ali istodobno smireni, toliko da će odmah podijeliti svoje zadovoljstvo s drugim roditeljima.

Oni će vas također pohvaliti kod ravnatelja i na sva zvona govoriti koliko ste divan učitelj/učiteljica.

I tako se vaš ugled širi.

Stoga, umjesto da imate posla s ljutitim i zabrinutim roditeljima, koji vas čekaju nakon završetka nastave i šalju vam mailove usred noći, vi sad imate posla s roditeljima koji će vam na školskom hodniku zadovoljno i nasmiješeno mahnuti.

Oni će željeti biti volonteri pomagači u vašoj učionici, pitati što mogu napraviti da vam pomognu.

Jer je njihovo dijete sretno, a tad su i oni sretni.

……………

NAPOMENA

  • Kanada: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih upravljanju učionicom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com