Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [37.]
Biljka koru
objavljeno: 10. svibnja 2019.

Učenici su bili oduševljeni oblikom te smo zajedno istraživali oblike KORU koji se nalaze (u prikazu) u dizajnu namještaja, košulja, narukvica i lančića. Vrlo su brzo učenici upotrijebili naziv dizajn te se okušali i sami u stvaranju kružnog oblika, a poigrali su se kompozicijom boja i oblika (crta) u stvaranju.

Koru je biljka s Novog Zelanda. (link prezentacije)

Cjelina:

Ploha     

Nastavna tema:

Grafički dizajn

Likovno područje:

dizajn, slikanje

Likovni problemi (ključni pojmovi):

kompozicija boja i oblika

Motiv:

a) vizualni: biljka koru

Likovno-tehnička sredstva i likovne tehnike:

uljni pastel

OBRAZOVNI ZADATCI:

a) stjecanje znanja: uočavati kako priroda stvara simbolične i jedinstvene oblike, upoznati biljku koru i kako se simbol te biljke uočava u dizajnu namještaja, spiralnom obliku na tekstilu itd., uočavati oblik oko sebe i na reprodukcijama slikarice R. H., naučiti upotrebljavati tehniku pastel

b) stjecanje sposobnosti: razvoj kreativnosti i originalnosti prilikom osmišljavanja kompozicije boja i crta, razvoj vizualne percepcije – uočavanje odnosa boje i crte, razvoj likovnog izraza, razvoj motorike, uporaba pastela, razvoj mašte i sposobnosti izmišljanja, argumentirano vrednovanje i analiziranje svog rada i rada drugih učenika na temelju zadatka.

ODGOJNI ZADATCI:

Razvijanje samostalnosti, razvijanje empatije, razvijanje odgovornosti prema okolišu i očuvanju prirode i prirodnih ljepota.