Iz školskog svijeta
SAD
Svaki bi četvrti roditelj podmitio nekoga za upis djeteta na fakultet
objavljeno: 17. svibnja 2019.

Ove se majke terete za podmićivanje ispitivača, kao i za laganje o sportskim sposobnostima svoje djece, sa svrhom da ih na temelju toga upišu na prestižne fakultete.

Tim je povodom i organizacija YouGov u ožujku ove godine provela online anketu koja je uključila 1259 ispitanika, odraslih osoba koje žive u SAD-u. Petnaest posto ispitanika odgovorilo je da bi, ako bi imali novac, učinili isto, odnosno podmitili nekoga da dijete upišu na fakultet. Za odrasle čija su djeca mlađa od 18 godina ovaj je broj iznosio 25 posto. Čak 34 posto roditelja kazalo je da bi platili nekome da napiše prijamni ispit u ime njihova djeteta kako bi ga upisali na dobar fakultet.

– Ovi brojevi samo pokazuju koliki je pritisak na roditeljima, koji znaju da je jako teško upisati dijete na dobar fakultet – kaže Karry Shannon-Missal, odgovorna za informacijske usluge američkog ogranka organizacije YouGov.

Dvije trećine odraslih kazalo je da ih nedavni skandal uopće nije iznenadio, a isti broj ispitanih smatra da je sustav korumpiran i naklonjen bogatim obiteljima.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema The 74 Milion ]