Zanimljivosti
OŠ MATO LOVRAK, PETRINJA > PŠ ČEŠKO SELO
Uspješno naše „Druženje s Ivanom Brlić-Mažuranić”
objavljeno: 13. svibnja 2019.

…točnije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, a posjetili su i Galeriju Krsto Hegedušić.
U dvorani Hrvatskoga doma učenici su dočekali posebnu gošću koja je ove godine proslavila 145. rođendan i čija djela osnovnoškolci rado čitaju, spisateljicu koja je stvarala iz srca i čija su se djela urezala u pamćenje desetaka generacija – slavnu Ivanu Brlić- Mažuranić.

Naši su školarci pozorno slušali zanimljivosti iz života spisateljice, kao i one o tome kako su nastala njezina najpoznatija djela. S velikim zanimanjem pratili su izlaganje, ali i pokazali zavidno znanje u poznavanju autoričinih djela. Oni najhrabriji okušali su se i u dramatizaciji te odglumili likove romana „Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Cijeli prostor u kojem je druženje održano bio je uređen u stilu vremena kad je autorica stvarala, a učenici su mogli pratiti odrastanje Ivane Brlić-Mažuranić na posebno uređenom panou. Cjelokupni dojam upotpunila je i izložba autoričinih najpoznatijih djela.
Nakon druženja s jednom od omiljenih dječjih spisateljica, Katica Pucović provela je učenike odjelom knjižnice za odrasle, za djecu te im pokazala i prostor igraonice za djecu.
Posjetili smo i Galeriju Krsto Hegedušić, gdje su mališani razgledali fotografije koje su nastale neposredno prije početka i za vrijeme Domovinskog rata te one snimljene nakon oslobođenja našega grada.
Unatoč kiši koja je neumorno padala cijeli dan, puni dojmova vratili smo se u školu s novim zadatkom – istražiti i napisati neke zanimljivosti iz života Ivane Brlić-Mažuranić, kritički opisati neki od njezinih najpoznatijih likova ili ilustrirati jedno od djela.
………………..

Mateja GAVRANOVIĆ VUJIĆ, voditeljica područne škole