Zanimljivosti
DRUGA SREDNJA ŠKOLA BELI MANASTIR
Posebna maturantska priča belomanastirskih kuhara
objavljeno: 20. svibnja 2019.

Dobro je poznato da se taj dan, osim veselja, očekuju veći ili manji neredi, neprimjereno ponašanje, ali i velika količina alkohola. Nekim su maturantima upravo to razlozi za veselje. No postoje i druga mišljenja, maturanti smjera kuhar/konobar belomanastirske Druge srednje škole imaju drukčiji plan. Naime, na prijedlog profesorice odlučili su školu završiti na humanitaran način.

Maturantima pred norijadu najveću glavobolju zadaju dogovori o boji i natpisu na majicama koje tiskaju za taj dan. Belomanastirski 3. k razred također je imao taj problem te im je profesorica Biljana Horvat predložila da ne troše pedesetak kuna na majice koje će jednom obući nego da taj novac radije iskoriste za nešto humano. Tako su odlučili novac odvojiti za kupnju namirnica koje su im potrebne kako bi ispekli kolačiće za Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Učenici su to objeručke prihvatili, komentira profesorica Horvat.

„Za norijadu želimo biti drukčiji od drugih”, poručili su maturanti 3. k.

Kolačiće će peći učenici smjera kuhar na svojoj praktičnoj nastavi, a u starački će ih dom odnijeti u ponedjeljak, pred norijadu.

U razgovoru s upravom doma odlučili su kako će kolače podijeliti među njegovateljicama koje se brinu o starima i nemoćnima, a često su zanemarene i neodgovarajuće nagrađene.

„Ovo je promidžba zanimanja kuhar, naše škole, ali i humanitarnog rada” – naglasila je profesorica Biljana Horvat.

Kako bi učenici ipak bili prepoznatljivi, na norijadu će nositi bijele majice, kuharske kape i pregače koje nose na praktičnoj nastavi. Na ovaj su se način izbjegle svađe o boji i natpisima, nepotreban trošak, ali i mogući neprimjereni natpisi koji se mogu vidjeti. Profesorica Horvat naglašava kako po nekim gradovima maturanti bacaju šećer ili brašno po ljudima i prave nered te da se to ponašanje ne treba poticati.

„Tim danom maturanti ulaze u život odraslih u koji bi trebali ući na pristojan način” – zaključuje profesorica Horvat. [ IZ DRUGIH MEDIJA | baranjainfo.hr ]