SVE PET

Kako je lijepo biti prosvjetar

utorak, 21. svibnja 2019.

„Posao je savršen. Radiš od 8 do 12 sati, ne oznojiš se, imaš četiri mjeseca godišnjeg, slobodne sve praznike, subote i nedjelje. Superiška. No to da su prosvjetari najveći neradnici već i vrapci na granama znaju.

Kako je lijepo biti prosvjetar

[Piše: Gordana FODER | varazdinski.hr ]  Jednostavno je lijepo podsjetiti sve zavidne na to, pogotovo četiri tjedna prije kraja nastavne godine.”

■  SABORSKI ZASTUPNICI, SPAVATE LI MIRNO? ■  

Prosvjetari odbrojavaju. Još malo, svega četiri tjedna i evo dugo željenih i očekivanih ljetnih praznika. Tri mjeseca ferija. Fantastično. Plandovanje, sve četiri u zrak. Saborski zastupnici, spavate li mirno? Nakon onako „ofrlje” odrađenih 175 nastavnih radnih dana, solarno po četiri sata dnevno, prosvjetari će na zaslužena tri mjeseca godišnjega.

No dobro, imali su već slobodne sve praznike i državne blagdane, sve subote i nedjelje tijekom nastavne godine, imali su tri tjedna zimskih praznika kad nisu ništa radili, bili su kod kuće za Božić i Novu godinu pa su imali i proljetne praznike.

I za Uskrs su bili kod kuće. I 1. svibnja nisu radili! Banda neradnika opet će tri mjeseca moći iskoristiti za rad u sezoni, lijepo spakirati kufere 15. lipnja i otići konobariti ili raditi kao sobarice nekamo na more sve do rujna.

Neka pati komu smeta. Dok će prosvjetari tri mjeseca plandovati, plaća će im uredno teći i sjedati na račun. Adrese Filozofskih fakulteta, Učiteljskih fakulteta i PMF-a lako se pronađu na internetu. To za one zavidne duše. Svi, koga god bodu u oči tri mjeseca „godišnjega”, pozvani su da završe neki od navedenih fakulteta i dobrodošli su raditi u prosvjetu.

Posao je savršen. Radiš od 8 do 12 sati, ne oznojiš se, imaš četiri mjeseca godišnjega, slobodne sve praznike, subote i nedjelje. Superiška. No to da su prosvjetari najveći neradnici već i vrapci na granama znaju. Jednostavno je lijepo podsjetiti sve zavidne na to, pogotovo četiri tjedna prije kraja nastavne godine. Svako drugo objašnjavanje nastavničkog posla zaista je uzaludno. 

■  PRIJEDLOG PRAZNIKA ■  

Prema novom prijedlogu nastavne godine izgleda da će biti više praznika. (Saborski zastupnici, spavate li mirno?) Predlažu se tako jesenski praznici vezani za Dan spomena na mrtve, odnosno jednotjedni jesenski odmor, pa dva i pol tjedna zimskih praznika (to ono Božić i Nova godina sve do Tri kralja), pa opet tjedan dana zimskih praznika kako bi se moglo otići na skijanje kad nije baš ono „špica sezone” i još proljetni odmor oko Uskrsa.

Reklo bi se „trk, trk pa praznici”. Zapravo su dana četiri prijedloga kako organizirati praznike u novoj nastavnoj godini i svaka će županija odlučiti sama kako će organizirati nastavu sljedeće godine. Kako bilo da bilo, praznika će biti više i bit će češći. (A sad, brzo, pronaći adrese fakulteta i upisati se dok je još vrijeme, hehehe.)

■  PETICIJA ILI KAKO SU PROSVJETARI NAPOKON DIGLI GLAS ■  

Iako je prelijepo i „cvjetno” biti prosvjetar, to je zanimanje u kojem se uglavnom „ne radi” nego se, eto, planduje na praznicima, postoji mogućnost da te svaka šuša koja se digne na lijevu nogu anonimno prijavi nekakvoj inspekciji za nešto što smatra da nije bilo u redu. Ili te prijavi iz čiste zlobe. Anonimno. I onda ti dođe nabrijana inspekcija, neko nervozno stvorenje koje je živčano već samim tim što mora nešto raditi (npr. doći u inspekciju) izvan svoje udobne kancelarije, kopa ti po papirima, sjedi na nastavi i ispire ti mozak. 

Većina tih anonimnih prijava nije osnovana, ispisana iz čiste zlobe, nerijetko i od samih kolega. Čovjek je čovjeku vuk, zna se odavno. 

U inspekciju dolaze viši savjetnici koji su na taj položaj došli tko zna kako, često bez previše iskustva u praksi i još češće političkom linijom. Jako rijetko od višeg savjetnika čujete riječi: „Ja vam savjetujem.” Takvi su savjetnici rijetkost. Češće ćete čuti hrpu prigovora, ali bez konkretnog savjeta kako bi nešto trebalo izgledati. Riječi „ne valja” i „nije dobro” njihova su mantra. 

Pa su se prosvjetari napokon pobunili. Naime, nakon nedavnog slučaja u Rijeci (o kojem sada neću jer nisam pitala kolegicu o kojoj se radi smijem li o tome pisati) i anonimne prijave pokrenuli su potpisivanje peticije „Ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama”.

Peticija se potpisuje online, a možete je potpisati ovdje.

Do trenutka pisanja ovog teksta potpisalo ju je 5865 prosvjetara i simpatizera, mahom onih aktivnih na društvenim mrežama. Peticija će se uručiti ministrici Divjak, predsjedniku vlade Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću, na njih je naslovljena. 

U peticiji, među ostalim, stoji: „Mi, dolje potpisani učitelji  i nastavnici te građani tražimo hitno izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Zahtijevamo da se zaštiti funkcioniranje sustava onemogućavanjem anonimnih podnesaka prosvjetnoj inspekciji. Nadalje, tražimo da se ne uvaže podnesci iz kojih se vidi da podnositelj podneska nije poštovao uobičajeni protokol i hijerarhiju institucija – žalba nastavniku/razredniku, učiteljskom/nastavničkom vijeću, ravnatelju, školskom odboru.” 

Nadalje, traže se sankcije za neutemeljene anonimne prijave, kakvih i jest najviše. Nastavnik doživljava stres i pritisak zbog dolaska inspekcije koja najčešće ne nađe nikakve propuste, ali pošteno izmrcvari prijavljenog nastavnika češljajući njegov rad do stoljeća sedmog.

Pa tako u peticiji piše: „Također, recipročno kaznenim odredbama ustanovi / ravnatelju / nadziranom osobama u slučaju dokazanih propusta, tražimo i kaznene odredbe za čelnike prosvjetne inspekcije odnosno podnositelja podneska prosvjetnoj inspekciji ako se propusti ne utvrde”  i „Novčanom kaznom u iznosu od 2000 do 5000 kuna kaznit će se čelnik prosvjetne inspekcije: ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je podnesak neutemeljen i neosnovan te da je čelnik prosvjetne inspekcije propustio u inicijalnoj procjeni odbaciti podnesak kao takav uzrokujući troškove i neugodnosti svim stranama (2). Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 2000 kuna kaznit će se podnositelj podneska prosvjetnoj inspekciji: ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je podnesak neutemeljen, te da prijavljena ustanova/osoba nije napravio propust ni po jednoj stavci podneska.”

Bilo bi vrijeme da se stane na kraj anonimnim prijavama, jer se, među ostalima, događa i to da ti onda viša savjetnica koja dođe u inspekciju kaže za novine sljedeću rečenicu: „Pa nije uloga škole da kaže roditeljima da su kreteni, već da ih educira kakve to posljedice nosi za djecu.” (izvor: 24. sata)

Ali! U svakom žitu ima kukolja pa tako internetom kruži priča da je jedan od učiteljskih sindikata, onaj većinski, pozvao svoje članstvo da ne potpišu peticiju [izvor: http://nastavnici.org]. 

Što reći, a ne zgroziti se? [Piše: Gordana FODER | varazdinski.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Preminuo danski obiteljski psiholog Jesper JUUL

Preminuo danski obiteljski psiholog Jesper JUUL

HRVATSKU JE UPOZNAO VRLO DOBRO  Mnogima je poznat kao autor…

Školski portal: Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Velik je ovo uspjeh ne samo za Patrika nego i za Hrvatsku, a…

Školski portal: Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama

Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama

U ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto. Naši učenici…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Likovni projekt zaštite biološke i kulturne raznolikosti Plitvičkih jezera

Likovni projekt zaštite biološke i kulturne raznolikosti Plitvičkih jezera

Potaknuta željom da učenicima približim jedinstveni…

Školski portal: Djeca ne čitaju, jer ne čitaju ni roditelji

Djeca ne čitaju, jer ne čitaju ni roditelji

Tehnofobi smatraju da odgajamo generaciju koja…

Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…