Školstvo u medijima
ULOGE UČITELJA I ULOGE UČENIKA
Najučinkovitije strategije planiranja i provedbe lekcije
objavljeno: 22. svibnja 2019.

U tekstu navedene stavke označavaju kontrolni popis za planiranje i provedbu lekcije. Također se može upotrijebiti za promišljanje i samoprocjenu.

 Prenošenje gradiva. Gradivo treba predstaviti na zanimljiv način i pobrinuti se da izložite, zapišete, pokažete, a potom učenicima zadate da nešto odrade ili učine s informacijama koje su primili. Pobrinite se da se čuje i glas učenika, uravnotežite količinu govora učenika i nastavnika.

 Uloge učenika. Izbjegavajte nastavu koja se sastoji isključivo od učiteljeva govora bez razgovora s učenicima. Oni u svakoj učionici trebaju imati priliku čitati, pisati, govoriti, stvarati. Praksa treba biti ugrađena u nastavu, svaki sat, svaki dan.

 Stanka za bilješke. Pobrinite se da učenici imaju priliku zastati, razmisliti i zapisati informacije koje im nedostaju. Kako bi se organizirali dopustite im da se koriste samoljepljivim papirićima, bilježnicama, blokovima i sl.

 Razgovor. Uključite aktivnosti u kojima se učenici imaju pravo okrenuti ili promijeniti položaj te govoriti i razgovarati obrađujući informacije. To će i učitelju dati priliku da sasluša, pruži potrebne povratne informacije i ispravi pogrešna shvaćanja.

 Uloga učitelja. Koristite svaku priliku za poučavanje, nadgledanje ili suradnju s učenicima. Nikad nije dobra praksa da učitelj bude odvojen od učenika. Dopustite učenicima da rade samostalno, ali nadgledajte i po potrebi pomozite učeniku ili skupini.

 Ispitivanje na višoj razini. Izbjegavajte pitanja niže razine te nemojte postavljati pitanja bez unaprijed pripremljenog plana. Težite pitanjima koja su usmjerena na primjenu, analizu, procjenu i stvaranje.  

 Radno ozračje u učionici. Najučinkovitija je učionica čista i uredna, oslobođena nepotrebnih stvari i opreme. U njoj su izloženi najkvalitetniji učenički radovi. Također su vrlo korisni jasno uspostavljen odnos i komunikacija učenika s učiteljem.

………………

NAPOMENA

  •  SAD: Amle.org – službena mrežna stranica Udruge za srednjoškolsko obrazovanje (eng. AMLE – The Association for Middle Level Education).
  • Izvor: amle.org
  • Photo by Avel Chuklanov on Unsplash