Zanimljivosti
SREDNJA ŠKOLA AMBROZA HARAČIĆA, MALI LOŠINJ
Književnici u gostima, a srednjoškolci vole „Lošinj čita”…
objavljeno: 23. svibnja 2019.

Akcija „Lošinj čita”, proizišla iz suradnje s riječkim književnim festivalom vRIsak, ima edukativno-promocijsko obilježje. Namjera joj je približiti književnu riječ mladima u neposrednom kontaktu s književnicima.

Prošle su godine u našoj školi gostovali pisci: Zoran Ferić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović i Senko Karuza, koji su održali književna druženja s učenicima. Ove su godine učenici naše škole sudjelovali na okruglom stolu Muke po čitanju koji se održan u Muzeju Apoksiomena te su imali mogućnost sudjelovati u raspravi vezanoj za problematiku čitanja mladih danas.

U ponedjeljak 20. svibnja 2019. književnik Pavao PAVLIČIĆ u 3. razredu gimnazije održao je zanimljivo predavanje o književnosti, postanku lirike kao književnog roda, o baroknim stilskim značajkama u romanu Koraljna vrata te načinu na koji nastaju njegovi romani, o vlastitim stvaralačkim postupcima, strukturi proznog teksta te oblikovanju karaktera u proznim djelima.

Tijekom drugog i trećeg školskog sata dvadesetak učenika 1. g, 2. g, 2. h, 3. g i 3. h razreda sudjelovalo je u radionicama kreativnog pisanja lirskih i proznih tekstova koje su vodili Branko ČEGEC i Miroslav MIĆANOVIĆ. Treći je školski sat 1. g razred i dio učenika 2. g razreda sudjelovao na predavanju književnice Julijane MATANOVIĆ, koja je o problematici književnog stvaralaštva govorila kroz prizmu vlastitoga životnog puta te je na zanimljiv način povezala autobiografiju i iskustvo pisanja.

Osim što je bilo edukativno, druženje s književnicima pružilo je učenicima neporedan kontakt u kojem je svatko od predavača darovao svoju priču i životno iskustvo. Ovakav je način suradnje sigurno poticajan učenicima kad je u pitanju komunikacija s književnim tekstom. [ IZ DRUGIH IZVORA | ss-aharacica-malilosinj.com.hr  ]