JOŠ MALO I LJETNI ĆE RASPUST

Pet aktivnosti za kraj školske godine

petak, 24. svibnja 2019.

Kraj školske godine se približava, a to donosi onaj slatko-gorki osjećaj. Učenici koje ste zavoljeli uskoro će krenuti svojim putem. Sad je najbolji trenutak da razmislite o aktivnostima koje će vaši dječaci i djevojčice voljeti, pamtiti i čuvati.

Pet aktivnosti za kraj školske godine

Evo pet obvezatnih aktivnosti za kraj godine koje se mogu prilagoditi i primijeniti na učenike bilo koje dobi.

OPROŠTAJNO PISMO

U redu, ovo je nešto što će učitelj ponijeti sa sobom. Na kraju godine zatražim od svojih učenika da pojedinačno napišu oproštajno pismo upućeno meni kao njihovoj učiteljici. Mogu sa mnom podijeliti što god požele, svoje osjećaje, misli, ljetne planove, nade za iduću godinu itd. Volim primati ovakva pisma, a neka od njih potpuno me oduševe. Neki su učenici iznimno emocionalni i rastužuju me. Neka su pisma kratka i slatka, kao da dižu ruku u zrak za „daj pet” i kažu „hvala”. Neka su pisma osvrt na proteklu školsku godinu, u kojima se učenici prisjećaju koliko su naučili i napredovali. Ta me pisma uvijek diraju u srce. Svake ih godine sačuvam kako bih se prisjetila svojih učenika i podsjetila na to zašto sam izabrala poučavati. Pisma mojih učenika za mene su dragocjena uspomena.

AUTOBIOGRAFIJA

Ovo je sjajan projekt za kraj školske godine. Koristim se predloškom po kojem sam napisala vlastitu biografiju. Na svakoj stranici stoji drugi naslov. Djeca imaju zadatak napisati paragraf ili više njih na sljedeće teme: Sve o meni, Obitelj, Školski život, Hobi/Interesi, Postignuća, Nade i snovi za budućnost. Neki učenici odluče dodati još nekoliko stranica ili naslova. Dodaju fotografije, ilustracije, boje, uređuju dizajn stranice. Tad radimo spiralni uvez za knjigu. Izgledaju vrlo lijepo. To je divna uspomena za učenike posebno kad nakon nekoliko godina ponovno otvore svoju knjigu, a i roditelji vole ovaj projekt i čuvaju ga za uspomenu.

SJEĆANJE NA KOLEGE IZ RAZREDA

Upišite ime svakog učenika na poseban papir i pošaljite ih da kruže učionicom. Svaki učenik mora upisati po jedan kompliment za učenika čije ime stoji na stranici. Papiri kruže sve dok svako ime ne dobije kompliment od svakog učenika. Ponavljanje nije dopušteno tako da djeca moraju pročitati sve prethodne komentare na papiru i smisliti nešto originalno. Svako dijete na kraju dobije stranicu sa svojim imenom punu lijepih riječi od svojih kolega iz razreda. Nakon ove aktivnosti svako dijete ima osmijeh na licu!

NOVINE ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Naše novine na kraju godine služe kao uspomena na mnoge nezaboravne događaje i trenutke u protekloj školskoj godini. Sadrži šest-sedam stranica: Naslovna stranica, Važne vijesti, Reportaža (s fotografijama i ilustracijama), Najnovije vijesti (Kako smo se promijenili, što smo postigli), Budući vođe.

PISMO SA SAVJETIMA

Svaki učenik piše pismo budućem učeniku koji će zauzeti njegovo mjesto. Savjetuju ih kako biti dobar učenik, pojašnjavaju pravila i rutine u učionici. Obraćaju im se poput učitelja. Dijele s njima omiljene školske projekte i najavljuju događaje kojima će se radovati u budućoj školskoj godini. Oni se pritom osjećaju kao „velika djeca” koja sada daju savjete mladoj nadolazećoj gomili. Ja sačuvam njihova pisma, a početkom sljedeće godine ostavim ih na klupama svojih novih učenika. Ta pisma ublažavaju njihovu tjeskobu i rješavaju moguće nedoumice.

Ovo su neke od mojih omiljenih aktivnosti za kraj školske godine. Možete ih prilagoditi sebi i svojim učenicima ili ih upotrijebiti kao inspiraciju za nove ideje. Što god činili, pobrinite se da se dobro zabavite i iz prošle školske godine ponesete najljepše uspomene.

..................

NAPOMENA

  • SAD: For The Love of Teachers – blog Christine WEIS, američke osnovnoškolske učiteljice koja je poučavala redovite razrede i razrede za darovitu djecu u državnim školama.
  • Izvor: fortheloveofteachers.com
Vezani članci
Školski portal: „Budući da ne radite, možete li...?“

„Budući da ne radite, možete li...?“

Kad konačno počne ljetna stanka, postoje neke riječi koje jednostavno…

Školski portal: I danas se jasno sjećam čestitke moje učiteljice na kraju školske godine

I danas se jasno sjećam čestitke moje učiteljice na kraju školske godine

Budući da su moji roditelji u to vrijeme posjedovali restoran…

Školski portal: Pet ljetnih zamki koje trebate izbjeći

Pet ljetnih zamki koje trebate izbjeći

IZBJEGAVANJE PLANIRANJA Učitelj koji izbjegava planiranje tijekom ljeta razmišlja otprilike…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene!

Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene!

U međupredmetnoj temi ODRŽIVI RAZVOJ klimatske…

Školski portal: Štrajk i početak došašća

Štrajk i početak došašća

Nadam se da smo nešto pokrenuli…

Školski portal: ADVENTSKI KALENDAR ZA RAZREDNU NASTAVU

ADVENTSKI KALENDAR ZA RAZREDNU NASTAVU

Drage učiteljice i dragi učitelji, i…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…