Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [39.]
Gužva u Svemiru
objavljeno: 24. svibnja 2019.

Uz dozu mašte uvijek u razredu postoje učenici koji su počeli čitati dječje enciklopedije i znaju navesti neke od zvijezda, neke planete i ispričati koliko je trenutačno svemirskih misija u našoj i svemirskoj orbiti. Jedan „običan” sat likovne kulture u tome trenutku pretvara se u nešto što ih ispunjava zadovoljstvom da ispričaju svoje priče dok grade dijelove Svemira. Na kraju skupljeni jedan do drugog likovni radovi stvaraju prekrasno noćno nebo i pričaju likovnu priču.

Cjelina:

Ploha

Nastavna tema:

Grafički dizajn

Likovno područje:

dizajn, slikanje

Likovni problemi (ključni pojmovi):

kompozicija boja i oblika

Motiv:

vizualni: svemir, zvjezdana prašina, crna rupa, svemirske letjelice

Likovno-tehnička sredstva i likovne tehnike:

kolaž i uljni pastel

OBRAZOVNI ZADATCI:

a) stjecanje znanja:upoznavanje, uočavanje i razumijevanje likovnog jezika, likovnih i kompozicijskih elemenata, usvajanje rada s likovno-tehničkim sredstvima i likovnim tehnikama, usvajanje znakova i simbola vizualne komunikacije, poticanje otkrivanja sadržaja koje su proučili u dječjoj enciklopediji

b) stjecanje sposobnosti: razvoj kreativnosti i originalnosti prilikom osmišljavanja kompozicije boja i crta, razvoj vizualne percepcije – uočavanje odnosa boje i crte, razvoj likovnog izraza, razvoj motorike, uporaba pastela, uporaba kolaža (kontrasta) za isticanje dijelova, razvoj mašte i sposobnosti izmišljanja, argumentirano vrednovanje i analiza svog rada i rada drugih učenika na temelju zadatka.

ODGOJNI ZADATCI:

Razvijanje samostalnosti, razvijanje empatije, poticanje dječje znatiželje za otkrivanje dijelova i sastavnica svemira.