Zanimljivosti
OD VRTIĆA DO ŠKOLA
Kad dica govore čakavicu onda su svima srca puna
objavljeno: 27. svibnja 2019.

… Splitsko-dalmatinske županije, a među njima i djeca iz Kaštela, koji su, kroz kratke nastupe, na pozornicu donijeli duh kaštelanske čakavice.

Susret DICA I ČAKAVICA još jedan je od projekata koji je u cilju očuvanja čakavskog izričaja prije nekoliko godina inicirala ravnateljica škole Bijaći u Kaštel Novom Jadranka ŠOŠIĆ, koja je ove večeri pozdravila sve nazočne. Inače, ovaj susret svake  se godine održava u drugom gradu ili mjestu pa je tako ove godine domaćin bio dječji vrtić Jelsa i njegova ravnateljica Zvjezdana ČAGALJ.

U skoro dvosatnom programu, uz podršku svojih prijatelja i odraslih, mališani su izveli cijeli niz recitacija i kratkih igrokaza, a sve naravno, na čakavici područja iz kojeg dolaze.
Tako su mališani iz dječjeg vrtića u Kaštel Sućurcu pred okupljenom publikom izveli „Svađu“, a učenici škole Bijaći „Brodi o’driva“ i „Čekaj me more“. Djeca iz gomiličke škole Kneza Trpimira predstavili su se „Rendesom“, „Marom Krpašinkom“, „Snigom u Splitu“ i „Maslinom“.

Dječje kazalište Škatula smotru je obogatilo nastupom malenog Josipa Bralića, koji je recitirao „Arbun“ i „Bokun“.
Sve svoje nastupe kaštelanska djeca pripremila su i izvela uz podršku svoji vrijednih odgojiteljica i učiteljica.

Svojim nastupom susret je dodatno razveselio Duško MUCALO, a svoje stihove čitala je čakavska pjesnikinja Katarina MAKJANIĆ.
Publiku i sudionike posebno je pozdravio predstavnik grada Kaštela  Mate Barun i pozvao sve da sljedeće godine na susret Dica i čakavica dođu u Kaštela, jer će domaćin biti osnovna škola Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici. [ IZ DRUGIH IZVORA | kastela.org ]