Školstvo u medijima
A SADA: ISPITI, ISPITI, ISPITI …
SAD: Prestanite s pretjeranim pripremama za ispite
objavljeno: 28. svibnja 2019.

U redu, ovo je bila hiperbola, ali čini se da je to upravo ono što se pokušava postići prekomjernim testiranjima.

Znate li što je gore od samog ispita? Priprema za ispit.

Priprema za ispit jednostavno su dobra predavanja i kvalitetno poučavanje. Što je veća interakcija, smisao i emocionalni angažman, to je učenje bolje. Što su pitanja izazovnija te što su predavanja bolje osmišljena, to je učenje bolje. Ako vaši učenici više uče, više će i znati i bit će uspješniji.

Nemojte me krivo shvatiti, učenici trebaju biti upoznati s vrstom pitanja koja će se pojaviti na ispitu. Ali oni moraju razumjeti i doživjeti razmišljanje koje stoji iza pitanja. Evo nekoliko primjera kako to možete postići.

  • Postavite otvoreno pitanje i zamolite učenike da prošeću po učionici i skupe tri moguća odgovora na pitanje od tri različita učenika.
  • Vježbajte razmišljanje naglas, izložite im svoj misaoni proces vezan za jedno pitanje. Zatim ih zamolite da na pitanja odgovaraju na isti način, u parovima ili pojedinačno pred cijelim razredom.
  • Dajte učenicima primjer testa i zamolite ih da u odgovorima na pitanje grafički prikažu sve detalje ili popis pojmova vezane za pitanje koji im padaju na pamet.
  • Zamolite učenike da poredaju pitanja od najsloženijih do najjednostavnijih i zatim izložite njihovu zajedničku procjenu pitanja i povedite zajedničku raspravu o tome.

Provedba ovih strategija ili sličnih interaktivnih aktivnosti omogućit će učenicima da procesuiraju gradivo na dubljoj razini i time poboljšaju svoje razumijevanje.

………………

NAPOMENA

  • SAD: TeamTom Teacher – zajednica učitelja koji dijele ideje, izvore i strategije za bolje poučavanje i suočavanje s problemima u radu s djecom.
  • Izvor: teamtomeducation.com