GIMNAZIJA VUKOVAR USPJEŠNA I NA INOVI

'Pametni grad Vukovar' zlata vrijedan

utorak, 28. svibnja 2019.

Vukovarski gimnazijalci dokazali da Pametni grad zlata vrijedi, osvojivši zlatnu medalju i Plaketu za najboljega gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019.

Vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime, INOVA MLADI 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizator je ovoga prestižnog događanja Savez inovatora Zagreba uz suorganizatore Fakultet strojarstva i brodogradnje i Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Izložba i predstavljanje radova i ideja održani su u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje je i vukovarski gimnazijalac Marko MACURA u ime projektnog tima, putem prezentacije, plakata, makete i usmenog izlaganja, izvrsno predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living”. Ocjenjivanje radova bilo je zanimljivo osmišljeno, i to tako da dvočlani žiri, prepoznatljiv po akreditaciji, pristupi postavljenom štandu, odsluša predstavljanje i potom zatraži odgovore na stručna pitanja o samom projektu, ali postojao je i žiri bez službene akreditacije, koji je izgledao poput znatiželjnih posjetitelja koji su svojim pitanjima i neformalnom komunikacijom pokušavali prikupiti što više informacija o projektu, njegovoj realizaciji te svrhovitosti. Marko, potpuno usmjeren na projekt, sa strpljenjem je odgovarao na pitanja i žirija i svih znatiželjnih posjetitelja, od oih najmlađih pa do najstarijih te je oduševio žiri strpljenjem i vedrinom, ali i osebujnim stilom predstavljanja projekta. Za svoj je nastup projektni tim u sastavu Marko MACURA, Ivan KOLAR, Matko GAŠPARIĆ i Matija HARDI, predvođen mentorom Davorom ŠIJANOVIĆEM i mentoricom (ujedno razrednicom) Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, uz riječi pohvale dobio i priznanje za sudjelovanje, a time je porasla nada i vjera u mogućnost da 24. svibnja, na objavi rezultata i proglašenju pobjednika, stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uruči odličje i timu vukovarske gimnazije.

S nestrpljenjem se iščekivao dan kad će stručno povjerenstvo proglasiti pobjednike. I bez osvajanja nagrade ostala bi spoznaja da se u ovakvim susretima stječu zavidna znanja o praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište, a još važnije i vrjednije od svega pružaju se jedinstvene prilike u kojima se mogu odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbljuju se stara poznanstva i uspostavljaju nova, što postaje još jača motivacija, a samim time i pokretač u budućim planovima u razvoju novih ideja.

Točno u podne počelo je događanje, a stručno povjerenstvo otvorilo je svečanost i prozvalo projektni tim Gimnazije Vukovar da za projekt Pametni grad Vukovar preuzme zlatnu medalju! Najveća izložba inovacija mladih u ovom dijelu Europe na kojoj je sudjelovalo čak 440 izlagača s 218 projekata otvorena je izlaskom vukovarskih gimnazijalaca na podij.

Bio je to trenutak kojem su se gimnazijalci potajno nadali. Iako Pametni grad u svojoj kolekciji ima zapažena priznanja i nagrade, ovo mu je prva medalja i još k tome zlatna. Uz medalju, ekipi vukovarskih Smogovaca uručena je i plaketa za najboljega gosta iz Republike Hrvatske na izložbi.

Na samoj izložbi predstavljeno je više 200 radova u pet kategorija: osnovne školes, srednje škole – softver, srednje škole – maturalni radovi, srednje škole i fakulteti. Pametni grad Vukovar zlatnu je medalju osvojio u kategoriji srednje škole. Ovim su uspjehom vukovarski gimnazijalci osigurali sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019., koja će se održati u studenome u Zagrebu. Biti u društvu najboljih autora radova iskustvo je koje zlata vrijedi, ali nositi oko vrata zlatnu medalju i biti proglašen najboljim gostom iz Republike Hrvatske zaista je jedinstven osjećaj.

Vezani članci
Školski portal: Sustav se pokazao korisnim pomagalom vrednovanja

Sustav se pokazao korisnim pomagalom vrednovanja

Iskustva iznose Sanda ŠUTALO, nastavnica Računalstva u Tehničkoj školi Karlovac,…

Školski portal: Seizmograf – kruna uspjeha vukovarskih gimnazijalaca

Seizmograf – kruna uspjeha vukovarskih gimnazijalaca

Projekt Generacija Next u vukovarsku gimnaziju ove je školske godine…

Školski portal: Za projekt „Pametni grad” stižu nova priznanja i nagrade

Za projekt „Pametni grad” stižu nova priznanja i nagrade

Plasmanom u veliko finale za deset najboljih projekata iz cijele…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Izvješće Timesa citira učitelja viših razreda…

Školski portal: Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Promotrimo koje pogreške čine učitelji pri…

Školski portal: Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Danas vam donosimo još jedan važan…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…