GIMNAZIJA VUKOVAR USPJEŠNA I NA INOVI

'Pametni grad Vukovar' zlata vrijedan

utorak, 28. svibnja 2019.

Vukovarski gimnazijalci dokazali da Pametni grad zlata vrijedi, osvojivši zlatnu medalju i Plaketu za najboljega gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019.

Vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime, INOVA MLADI 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizator je ovoga prestižnog događanja Savez inovatora Zagreba uz suorganizatore Fakultet strojarstva i brodogradnje i Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Izložba i predstavljanje radova i ideja održani su u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje je i vukovarski gimnazijalac Marko MACURA u ime projektnog tima, putem prezentacije, plakata, makete i usmenog izlaganja, izvrsno predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living”. Ocjenjivanje radova bilo je zanimljivo osmišljeno, i to tako da dvočlani žiri, prepoznatljiv po akreditaciji, pristupi postavljenom štandu, odsluša predstavljanje i potom zatraži odgovore na stručna pitanja o samom projektu, ali postojao je i žiri bez službene akreditacije, koji je izgledao poput znatiželjnih posjetitelja koji su svojim pitanjima i neformalnom komunikacijom pokušavali prikupiti što više informacija o projektu, njegovoj realizaciji te svrhovitosti. Marko, potpuno usmjeren na projekt, sa strpljenjem je odgovarao na pitanja i žirija i svih znatiželjnih posjetitelja, od oih najmlađih pa do najstarijih te je oduševio žiri strpljenjem i vedrinom, ali i osebujnim stilom predstavljanja projekta. Za svoj je nastup projektni tim u sastavu Marko MACURA, Ivan KOLAR, Matko GAŠPARIĆ i Matija HARDI, predvođen mentorom Davorom ŠIJANOVIĆEM i mentoricom (ujedno razrednicom) Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, uz riječi pohvale dobio i priznanje za sudjelovanje, a time je porasla nada i vjera u mogućnost da 24. svibnja, na objavi rezultata i proglašenju pobjednika, stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uruči odličje i timu vukovarske gimnazije.

S nestrpljenjem se iščekivao dan kad će stručno povjerenstvo proglasiti pobjednike. I bez osvajanja nagrade ostala bi spoznaja da se u ovakvim susretima stječu zavidna znanja o praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište, a još važnije i vrjednije od svega pružaju se jedinstvene prilike u kojima se mogu odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbljuju se stara poznanstva i uspostavljaju nova, što postaje još jača motivacija, a samim time i pokretač u budućim planovima u razvoju novih ideja.

Točno u podne počelo je događanje, a stručno povjerenstvo otvorilo je svečanost i prozvalo projektni tim Gimnazije Vukovar da za projekt Pametni grad Vukovar preuzme zlatnu medalju! Najveća izložba inovacija mladih u ovom dijelu Europe na kojoj je sudjelovalo čak 440 izlagača s 218 projekata otvorena je izlaskom vukovarskih gimnazijalaca na podij.

Bio je to trenutak kojem su se gimnazijalci potajno nadali. Iako Pametni grad u svojoj kolekciji ima zapažena priznanja i nagrade, ovo mu je prva medalja i još k tome zlatna. Uz medalju, ekipi vukovarskih Smogovaca uručena je i plaketa za najboljega gosta iz Republike Hrvatske na izložbi.

Na samoj izložbi predstavljeno je više 200 radova u pet kategorija: osnovne školes, srednje škole – softver, srednje škole – maturalni radovi, srednje škole i fakulteti. Pametni grad Vukovar zlatnu je medalju osvojio u kategoriji srednje škole. Ovim su uspjehom vukovarski gimnazijalci osigurali sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019., koja će se održati u studenome u Zagrebu. Biti u društvu najboljih autora radova iskustvo je koje zlata vrijedi, ali nositi oko vrata zlatnu medalju i biti proglašen najboljim gostom iz Republike Hrvatske zaista je jedinstven osjećaj.

Vezani članci
Školski portal: Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

… koja već nekoliko godina aktivno sudjeluje u događanjima Maker…

Školski portal: Tjedan cjeloživotnog učenja – učenje u svijetu multimedije

Tjedan cjeloživotnog učenja – učenje u svijetu multimedije

… u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih,…

Školski portal: Dunavska biciklijada

Dunavska biciklijada

…ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine. Rezultati…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja…

Školski portal: U dva dana više od 10 000 posjetitelja

U dva dana više od 10 000 posjetitelja

…u organizaciji udruge FabLab te partnera…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…