DJECA SE NE BAVE AKTIVNOSTIMA KOJE RAZVIJAJU TJELESNU SNAGU

Britanska studija otkriva da su desetogodišnjaci tjelesno sve slabiji

četvrtak, 30. svibnja 2019.

Djeca postaju tjelesno sve slabija, otkriva znanstveni tim koji je mjerio snagu, izdržljivost i broj trbušnjaka među djecom u Essexu u Ujedinjenom Kraljevstvu, proučavajući proteklih godina promjene u snazi mišića desetogodišnje djece.

Britanska studija otkriva da su desetogodišnjaci tjelesno sve slabiji

Tim tvrdi da su desetogodišnjaci u usporedbi s onima iz 1998. istodobno postali i teži i viši pa je stoga indeks tjelesne mase ostao stabilan. Međutim, njihova snaga i izdržljivost smanjili su se.

„Da biste razvili snagu morate se koristiti svojim mišićima, opetovano i redovito”, rekao je Gavin SANDERCOCK, jedan od autora istraživanja sa Sveučilišta u Essexu. „Djeca se ne bave aktivnostima koje razvijaju tjelesnu snagu.”

Pišući za časopis Journal of Science and Medicine in Sport, istraživači opisuju kako su proveli različita mjerenja među više od 300 dječaka i djevojčica u dobi od 10 godina, u Chelmsfordu, u Essexu, 2014. godine. Ova su mjerenja provedena tijekom nastave, a mjerili su visinu, težinu, duljinu skoka u dalj iz mjesta, broj trbušnjaka u 30 sekundi, snagu stiska rukama i izdržljivost u izdržaju na rukama s bradom iznad prečke.

Djeca su također upitana koje fizičke aktivnosti obavljaju svakodnevno.

Rezultati su zatim uspoređeni s podatcima koji su prethodno prikupljeni za skupine desetogodišnjaka slične veličine u tom području između 1998. i 2008. godine. Pokazalo se da su i dječaci i djevojčice tijekom godina postali teži i viši, ali se također dogodio i vidljiv pad snage. Čini se da se taj pad ubrzava, barem u određenim aspektima.

Sandercock je rekao da se tijekom 16-godišnjeg razdoblja snaga desetogodišnjaka smanjila 20 posto, a izdržljivost čak 30 posto.

Točnije, dječaci su 1998. godine uspjeli napraviti nešto više od 26 trbušnjaka u 30 sekundi, a ta je brojka 2008. pala na 19,2 te na samo 15,4 u 2014. Za djevojčice se između 1998. i 2014. godine broj smanjio s 23,9 na 10,7 trbušnjaka u pola minute.

Znatan pad zabilježen je i za dječake i za djevojčice u mjerenju snage ruku, koja je drastičnije smanjena u dječaka nego u djevojčica. Istraživači su također otkrili slabije rezultate u skoku u dalj.

Sandercock je istaknuo kako je jedan od čimbenika smanjena tjelesna aktivnost, čiji je pad zabilježen od 2008. do 2014. godine (nema podataka o količini tjelesne aktivnosti djece iz  1998.). Dodao je kako je strmoglavi pad u snazi i postignutim rezultatima činjenica da su današnja djeca mnogo manje tolerantna na neudobnost.

„Svakako nisu naviknuti na neudobnost, osim toga ne znaju nositi svoju težinu. Ovo je uzorak određenog područja koji nije nužno reprezentativan za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Zapravo, ovo je vjerojatno uljepšana slika, jer to područje ne obuhvaća najveću razinu pretilosti ili društvene deprivacije”, rekao je Sandercock.

Naveo je brojne čimbenike koji stoje iza ovog trenda, uključujući pretjeranu strepnju nad djecom koja se bave aktivnostima kao što su penjanje na drveće ili čak boravka na otvorenome, kao i porast broja djece koja provode vrijeme za računalima.

Sandercock je kazao kako je potrebna veća svijest o aktivnostima koje su potrebne da bi djeca bila zdrava. „Smjernice za tjelesne aktivnosti zapravo navode da bi djeca trebala biti aktivna 60 minuta svaki dan, a barem tri dana tjedno trebala bi uključivati neku vrstu vježbi jačanja mišića” - rekao je.

……………..

NAPOMENA

  • UJEDINJENO KRALJEVSTVO: The Guardian – dnevne novine osnovane 1822. godine, a objavljuje ih Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – spadaju u najposjećenije internetske stranice na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com
Vezani članci
Školski portal: Zamisli za stvaranje zadivljujućih iskustava u učionici

Zamisli za stvaranje zadivljujućih iskustava u učionici

… i nastoji optimalno izraziti matematičke i druge sposobnosti učenika.…

Školski portal: Kako bilo koje predavanje učiniti posebnim

Kako bilo koje predavanje učiniti posebnim

... svoje tajne kako predavanje učiniti zanimljivim, očarati učenike i…

Školski portal: Aktivno učenje koje ometa učenje

Aktivno učenje koje ometa učenje

Da budem iskrena, privlačnost aktivnog učenja sastoji se i u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Igre i vježbe za pripremu za školu

Igre i vježbe za pripremu za školu

Svaki roditelj zna da je program…

Školski portal: Zamisli za stvaranje zadivljujućih iskustava u učionici

Zamisli za stvaranje zadivljujućih iskustava u učionici

… i nastoji optimalno izraziti matematičke…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…