Školstvo u medijima
MATURANTE TREBA I RAZVESELITI
Kako napisati najbolji govor za oproštaj od učenika
objavljeno: 30. svibnja 2019.

ŠTO REĆI: SAVJETI

Uvod: Prvo prepoznajte prisutnost važnih osoba u publici, a potom prisutne učenike. Na primjer: „Dobro jutro uvaženi ravnatelju, poštovani kolege, obitelji, prijatelji i moji dragi četvrtaši (osmaši). Počašćen sam što vam mogu poželjeti dobrodošlicu na našu veselu svečanosti. Ovdje smo kako bismo se oprostili od naših maturanata.”

Sadržaj: Prisjetite se uspomena koje ste dijelili s učenicima i pokušajte ih zapisati. Potrudite se biti kratki i precizni. Zapišite i nekoliko primjera uspjeha i postignuća vaših učenika. Također objasnite na koji ih je način vaša škola pripremila za svladavanje izazova koji ih očekuju u sljedećoj fazi njihova putovanja.

Ako želite, u govor možete ugraditi elemente humora. Također navedite svoja iskustva učitelja, povezujući ih s izvanrednim rezultatima učenika koji napuštaju školu.

Zaključak: Ovdje trebate sumirati sve svoje najvažnije poruke. Sasvim je u redu podijeliti inspirativne misli s učenicima i poželjeti im uspjeh u svim njihovim budućim pothvatima.

Napomena: Učinite svoj govor kratkim i preciznim i izbjegavajte bilo kakve uvredljive riječi koje će umanjiti poruku koju želite prenijeti. Potražite prave riječi koje će obogatiti poruku i osvojiti pozornost publike.

PRIMJER GOVORA

Dobro jutro poštovani ravnatelju, zamjeniče ravnatelja, dragi kolege, obitelji, prijatelji i učenici. Dobro jutro moji dragi maturanti.

Čast mi je i zadovoljstvo prenijeti oproštajnu poruku našim učenicima. Današnji dan, 1. srpnja, dan je radosti za naše maturante i njihove roditelje. Okupili smo se kako bismo se oprostili od učenika koji su, nakon četiri godine provedene s nama, zaslužili svoju diplomu.

Dragi moj 4. b razrede, unatoč teškim izazovima i tužnim trenutcima s kojima ste se suočavali u ove četiri godine, ovu ste etapu svog putovanja završili sjajnim uspjesima noseći sa sobom divne uspomene. Ako smo katkad bili strogi s vama, činili smo to u želji da vas pripremimo za mnogo veće izazove za koje znamo da vas očekuju te smo se trudili što više učvrstiti vaše temelje prije nego što zakoračite u sljedeću etapu vašeg putovanja. Uz naše vodstvo svladali ste ovu prekretnicu u vašem životu s hrabrošću i integritetom.

Danas mi je čast izraziti naš ponos zbog vaših brojnih postignuća tijekom godina i uspjeha u svim područjima. Jednako se ponosimo i cijenimo vaše akademske i sportske uspjehe. Vaša slatka sjećanja zauvijek će ostati u našim srcima.

Ja i moji kolege želimo vam zahvaliti na neobičnom entuzijazmu koji ste pokazali prema učenju, u odnosima s nastavnicima, upravom škole, učenicima nižih razreda i u međusobnim odnosima.

U povijesti naše škole zabilježili smo različite slučajeve zlostavljanja, nasilja i neprimjerenog ponašanja pojedinih učenika. Danas sam sretan što mogu kazati kako sam vrlo impresioniran vašom generacijom koja ne bilježi nijedan spomenuti slučaj. Zaista, pokazali ste da dolazite iz poštenih obitelji iz kojih ste ponijeli dobar odgoj, ostavljajući pozitivan primjer budućim generacijama učenika.

Dragi učenici, kad zadnji put napustite našu školu, očekujte pred sobom nove izazove, ali znajte da iskreno vjerujem, sudeći po vašem ponašanju protekle četiri godine, kako ćete ih uz pomoć znanja i vještina koje smo u vas ugradili sigurno svladati.

Danas vas želim zamoliti, dragi učenici, da se uvijek ponašate kao dobri veleposlanici vaše škole i ne dopustite da bilo što naruši vaš integritet koji ste tako pažljivo njegovali svih ovih godina. Budite ljubazni i velikodušni prema ljudima koji se nađu na vašem putu. Sanjajte velike snove i u budite optimisti, čime god se bavili u životu.

Pozdravljam vas u ime škole i želim vam svu sreću u danima koji stoje pred vama. Blagoslovio vas dragi Bog. Hvala vam.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Owlcation.com – portal koji okuplja međunarodne obrazovne stručnjake i bavi se svim temama vezanima za obrazovanje i učenje.
  • Izvor: owlcation.com