Školstvo u medijima
UČINITE OVIH OSAM STVARI PRIJE LJETNIH PRAZNIKA!
Dobra priprema na kraju ove školske godine za lakši početak nove
objavljeno: 4. lipnja 2019.

Prije nego što se potpuno isključite i prepustite praznicima, isprobajte ovih osam savjeta koji će vam pomoći da se osvrnete, opustite i pripremite za sljedeću školsku godinu. Time ćete na jesen odmah moći prekrižiti nekoliko stvari sa svog popisa obveza.

ZGRABITE BILJEŽNICU I OSVRNITE SE na ono što je prošlo zaista dobro ove školske godine.

Iskoristite jednu praznu bilježnicu da biste se osvrnuli na svoju praksu i zapisali ideje za poučavanje. Na taj način svakog tjedna možete pratiti stvari koje su djelovale i one koje nisu.

Pokušajte nabrojati barem pet odličnih stvari ove školske godine. Neku određenu lekciju, knjigu koju ste pročitali, učenika koji je napredovao… Ili ste možda postigli neki osobni cilj. Bez obzira na to o čemu se radilo, vaši bi uspjesi trebali biti na popisu.

ZAPITAJTE SE: ŠTO BISTE ŽELJELI POBOLJŠATI SLJEDEĆE GODINE?

Je li postojala neka lekcija ili priča koju ste zaista željeli poučavati, ali niste stigli? Neka posebna strategija koju ste željeli iskušati sa svojim učenicima? Vještina ili sadržaj o kojem ste željeli više naučiti? Možda želite bolju ravnotežu između privatnog života i posla ili se jednostavno želite bolje naspavati. Ili možda razviti „mekane” vještine, poput boljega komuniciranja s roditeljima ili ostati hladne u sukobu s učenikom. Dodajte to na popis.

NAPRAVITE POPIS KNJIGA ZA LJETNO ČITANJE.

 Uključite profesionalne knjige, knjige koje bi vaši učenici mogli čitati i neke knjige koje su samo za vas – sad je vrijeme da odaberete nešto u čemu zaista uživate. Također možete uključiti društvene medije i blogove koje želite čitati. Ako niste provjerili što se sve posvećeno obrazovanju može pronaći na Twitteru, napravite to. Mnogi su od vaših omiljenih obrazovnih stručnjaka na Twitteru, kao i autori knjiga za djecu i mlade. Ili iskušajte neke od naših omiljenih učiteljskih stranica na Facebooku. 

PREGLEDAJTE BILJEŠKE SA SASTANAKA ILI MATERIJALE SA SEMINARA profesionalnog razvoja na kojima ste sudjelovali ove godine.

Kraj školske godine savršeno je vrijeme da razmislite o primjeni novih strategija. Ako ste imalo poput mene, vjerojatno ste naučili nešto izvanredno i pomislili: „Ovo moram isprobati!” Ali zatim je paket materijala sa seminara završio u nekoj ladici i vi ste zbog ispita, prikupljanja podataka i ocjenjivanja jednostavno zaboravili na to.

Pregledajte svoje bilješke i pokušajte pronaći nekoliko dobrih stvari koje biste mogli isprobati sljedeće godine. Držite ove materijale u blizini da biste ih sljedeći put mogli lakše pronaći.

NAPRAVITE INVENTURU SVOJE UČIONICE.

To morate obvezatno napraviti. Ja volim fotografirati sav materijal, resurse i pribor koji imam u učionici, da bih se u jesen mogao prisjetiti što mi sve treba kad odem u kupnju s namjerom da obnovim razredne zalihe.

Napravite tablicu na računalu ili jednostavno na papiru zapišite inventar pribora koji imate u učionici, koliko vam je čega ostalo te koliko mislite da bi vam moglo zatrebati. Na taj način također na kraju sljedeće školske godine možete vidjeti koliko svake vrste pribora zapravo upotrebljavate kroz godinu.

Inventura pribora neće vam samo uštedjeti vrijeme u kolovozu već vam uštedjeti i novac. Činjenica da imate fotografije vašega školskog pribora također će spriječiti prekomjerno trošenje i nepotreban odlazak u školu tijekom ljeta da biste provjerili koliko čega imate u učionici.

OSMISLITE NOVE PROJEKTE. 

Razmislite o funkcionalnosti vašeg prostora te o tome jesu li ukrasi u vašoj učionici zaista korisni za učenike. Iako može biti lijepo imati učionicu uređenu po uzoru na neku od onih viđenih na Pinterestu, razmislite o tome kako će to funkcionirat, je li održivo te je li vrijedno truda. Ako je odgovor „da”, onda se posvetite tom projektu i uživajte u stvaranju zabavnog i funkcionalnog prostora za vaše učenike.

PRATITE NAPREDAK UČENIKA

Napravite si uslugu i izradite tablice kojima možete pratiti napredak svojih učenika. To će vam uštedjeti mnogo vremena pri procjeni i ocjenjivanju učenika sljedeće školske godine.

NAPIŠITE PISMO SAMOME SEBI.

Iako je sad vrijeme možda sunčano i ljeto se bliži, tijekom veljače, ožujka i travnja stvari su izgledale prilično turobno. Ići u školu dok je vani još mrak, odlaziti iz škole dok su temperature niske, provoditi odmore između satova u školskoj zgradi… Sve to može biti prilično obeshrabrujuće.

Napišite pismo „budućem sebi”, napišite ohrabrujuće riječi i opišite zašto činite određene stvari. Ta bi mala poruka mogla mnogo značiti sljedeće zime kada vam bude potrebno malo dodatnog ohrabrenja.

 ………………

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com