Zanimljivosti
OŠ „FRAN KONCELAK” DRNJE
Biologija kroz likovni mikroskop
objavljeno: 31. svibnja 2019.

Ne bi li svojim kolegama pokazali kako se međusobno dopunjuju likovna umjetnost i znanost, učenici viših razreda Osnovne škole „Fran Koncelak” u Drnju pod vodstvom učitelja Marija Dimića pripremili su izložbu. Priređena je za potrebe županijskog natjecanja iz biologije u našoj školi, ali se vrlo brzo pokazalo da je njezino značenje mnogo više od pukog ukrasa. 

  • Radovi učenika i učenica 5. razreda

…………………………………………

Učenici biološke grupe pripremili su mikroskopske fotografije organizama koji ih oduševljavaju, a to su uglavnom alge kremenjašice, praživotinje i neizostavni kromosomi. Za potrebe natjecanja učenici su odabrali i neke od najutjecajnijih biologa današnjice čiji iznimno vjerni portreti također krase ovu izložbu. Mnogi od portretiranih znanstvenika dobitnici su Nobelove nagrade. Nakon što su marljivi učenici izradili portrete, biološka je grupa pripremila QR kodove sa životopisima tih utjecajnih, ali slabo znanih biologa.

 

  • Radovi učenika i učenica 8. razreda

…………………………………………

Učenici iz cijele županije koji su sudjelovali na natjecanju iz biologije imali su tako priliku s pomoću vizualno primamljivih izvora naučiti još više.

Suradnja biologa i likovnjaka naše škole urodila je divnom i poučnom izložbom koja će, nadamo se, ostati u trajnom postavu naše učionice za biologiju.

  •  Radovi učenica 6. razreda
  • Dunja Valenčak, prof. biologije

…………………………………………

Suradnja s kolegicom Dunjom bila je sjajna i novo veliko iskustvo. U odabranim područjima biologije učenici petih razreda  tušem i flomasterima prikazali su praživotinje (skupinu jednostaničnih organizama), učenici šestih razreda optičkim su miješanjem boja prikazali alge kremenjašice, đaci sedmih razreda tonskom su modelacijom prikazali kromosome, a oni iz osmih razreda vješto su portretirali znanstvenike biologe.

 Mario DIMIĆ, prof. likovne kulture 

  • Zamjenica ravnatelja Ksenija VARGA i nastavnica biologije Dunja VALENČAK

  • Učenici i učenice, sudionici/ce županijskog natjecanja