OŠ „VLADIMIR NAZOR”, SVETI ILIJA

Proslavili 180. rođendan škole

ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

Spojem generacija škola u Sv. Iliji proslavila 180. rođendan. Najavljena izgradnja nove Osnovne škole „Vladimir Nazor” u Svetom Iliji svečanom je priredbom, u kojoj su se ispreplitali školski uspjesi, prijateljstva…

… i ponovni susreti nekadašnjih učenika i učitelja, proslavila svoj veliki jubilej.

Na putovanje kroz 180 godina dugu povijest ove škole, koja je osnovana 1839. godine, brojne su goste poveli učenici predvođeni ravnateljicom Anđelkom Rihtarić.

– Iza nas je 180 naraštaja, tisuće učenika koji su se u ovoj školi intelektualno, duhovno i emocionalno pripremali za život, stotine učitelja i more prijateljstava i uspjeha. Osobito me veseli vidjeti tu prošlost, sadašnjost i budućnost sabranu u ovome trenutku u ovoj našoj školici. Spajamo prošlost dugu 180 ljeta i sadašnjost te utiremo putove za idućih 180 godina i više – kazala je ravnateljica škole koju pohađaju 243 učenika u 16 razrednih odjeljenja.

Iako se škola može pohvaliti brojnim uspjesima učenika na raznim natjecanjima i smotrama, u ovoj je proslavi naglasak ipak stavljen na prijateljstvo i zajedništvo.

– Naš posao nije samo obrazovni, nego i odgojni. Želimo biti škola u kojoj se sva djeca osjećaju dobro i škola koja u kojoj ćemo ih odgajati i usmjeravati, osnaživati prijateljstvo i suradnju, braniti slabije i pomagati im. Proslavom smo željeli pokazati tu dobru energiju, prijateljstvo, emocije i sve ono što čini školu. Škola mora biti mjesto malo bolje od stvarnosti, mora pokazivati kamo stvarnost treba ići, treba mjesto gdje ostvarujemo snove, gdje se gradimo kao bolji ljudi. Ponosni smo na naše državne prvake, na naše uspjehe, projekte, aktivnosti, ali najponosniji smo što možemo reći da je naša škola dobro mjesto, mjesto gdje gradimo prijateljstvo, gdje ljubav nije fraza, gdje ono najvrjednije što društvo ima, a to su djeca, pripremamo za život i učimo ih da budu dobri i čestiti ljudi – istaknula je ravnateljica, što su velikim pljeskom pozdravili svi okupljeni.

Proslavu je na najljepši način upotpunila vijest da je dan ranije izdana građevinska dozvola za izgradnju dugoočekivane, nove školske zgrade. Prekretnica je to u povijesti škole koja je, nakon rada u župnim zgradama od 1839., izgrađena 1845. te je dograđivana 1959. i 1996. godine.

– Ponajprije zahvaljujem ministarstvu na mnogo truda, pomoći i svim onim poslovima koje je trebalo obaviti, a javnost ih često ni ne vidi. Zahvaljujem i Županiji na podršci i koja je donijela odluku da gradimo novu školu te Općini Sveti Ilija koja nas uvijek podržava i sudjelovat će u ovom velikom projektu. Država će u izgradnji škole sudjelovati s 80 posto sredstava, Županija s 15 posto, a Općina s pet posto sredstava i ako sve bude kako treba, slijedi nam raspisivanje poziva za izvođače radova. S radovima bismo potom trebali krenuti najesen, a plan je da učenici u jesen 2021. godine na nastavu krenu u novoj školi, konačno u jednosmjenskoj nastavi – naglasila je ravnateljica.

Škola će se graditi na zemljištu pokraj postojeće škole, mjestu predviđenom prijašnjim projektom koji je sada dorađen. Nakon što građevinska dozvola postane pravomoćna, slijedi raspisivanje natječaja.

Vijest je na proslavi potvrdila i ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak, koja je i sama bila učenica škole u Svetom Iliji.

– Izmijenili smo zakon tako da Vlada RH može financirati izgradnju, dogradnju ili obnovu škola koje imaju nesigurne uvjete za rad. U ovoj je godini pet takvih škola u planu ili su već potpisani ugovori, a jedna je od njih i Osnovna škola 'Vladimir Nazor' u Svetom Iliji, s obzirom na to da je zgrada stara gotovo 180 godina i nekoliko je puta dograđivana – istaknula je Divjak.

– Meni je lijepo doći u svaku školu, osobito u ovako uspješne škole. Ipak, ovo je poseban osjećaj i osobito se ponosim, jer je to škola u koju sam i ja išla osam godina. Čestitam svima koji su bili učenici i učitelji ove škole, kao i onima koji će ubuduće raditi u ovoj školi tako da Školu za život ostvarimo u punoj mjeri – kazala je ministrica.

Rođendan školi čestitali su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak te načelnici općina Sveti Ilija i Beretinec Marin Bosilj i Igor Kos, a među brojnim gostima bili su i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnateljice i učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara te Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, škola s kojima OŠ Sveti Ilija godinama surađuje, bivši i sadašnji učenici i učitelji te mnogi drugi gosti.

U bogatom programu učenici su prikazali dio svojih uspjeha i aktivnosti pa su tako nastupili školski zbor, mali folkloraši, tamburaši, dramska i plesna skupina, a na pozornici su im se pridružili i učitelji, bake, mame, braća i sestre te prijatelji iz Virja i Vukovara. Izabran je učenik generacije 2018./2019., a to je Mihael Šinko.

Svečanost je završila dirljivim nastupom zbora bivših učenika kojima se u spoju generacija i pjesmi pridružio i školski zbor, nakon čega su zajedno razgledali i izložbu radova koju su u čast 180. rođendana škole pripremili učenici i učitelji. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Obilježili 20. godina rada

Obilježili 20. godina rada

Škola je s radom počela 9. rujna 1999. godine, a…

Školski portal: Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

..., od kojih svakako vrijedi izdvojiti postavljanje velike kravate na…

Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja ŠPREM istaknuli su da…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja…

Školski portal: U dva dana više od 10 000 posjetitelja

U dva dana više od 10 000 posjetitelja

…u organizaciji udruge FabLab te partnera…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…