10. VAFI I RAFI – FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA DJECE I MLADIH

Pobjednici iz Rusije, Slovenije, Tajvana, Njemačke, Češke i Francuske

utorak, 4. lipnja 2019.

Svečanom dodjelom priznanja u palači Herzer u Varaždinu i projekcijom filma nastalim na radionici stop-animacije, završio je ovogodišnji 10. VAFI & RAFI – međunarodni festival animiranog filma djece i mladih.

Pobjednici iz Rusije, Slovenije, Tajvana, Njemačke, Češke i Francuske

Drugu godinu zaredom održan je u dva grada – Varaždinu i Rijeci.  U šest dana festivala prikazana su 162 animirana filma iz cijelog svijeta, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja najboljima. Žiri u sastavu Marko DješkaEva Cvijanović i Vassilis C. Karamitsanis odlučili su da su pobjednici VAFI sekecije:

✿ u kategoriji MINI „Problemi sa solarnim sustavom ili misterija crne rupe” iz Rusije

✿ u kategoriji MIDI „Zmajevi Marittena” iz Tajvana i

✿ u kategoriji MAXI „Selfie” iz Slovenije.

VAFI & RAFI prepoznat je u svijetu kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima, što su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ja priključila se i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr. Žiri u sastavu Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler ispred portala medijskapismenost.hr, Plavi VAFI dodijelio je filmu „Plesanje za sebe” koji je stigao iz Kine.

Svi oni koji pomažu djeci da se izražavaju putem animiranog filma ujedno promiču prava djece, jer je pravo na slobodu izražavanja i pravo na kreativno izražavanje jedno od važnih prava djece. Uživali smo gledajući filmove, vidi se da se djeci daje sve više slobode da iznose svoja mišljenja – rekla je Flego.

Filmovi sekcije RAFI prikazivani su u Rijeci, gdje je dječji žiri odlučio da su najbolji:

✿ u kategoriji 0-6 film Cat Lake City iz Njemačke

✿ u kategoriji 7-10 film Oblačno iz Češke

✿ u kategoriji od 11-14 film Veliki vuk i mali vuk iz Francuske

✿ u kategoriji od 15-18 film Klub mrlja također iz Francuske

Ove je godine osim sekcija VAFI i RAFI uvedena i nova, treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama. Riječ je o spoju sadržaja, tehnologije i animacije gdje se želi nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik je prvog RAFI APP-a studio iz Zagreba „Recircle”.

– Prije četiri-pet godina počeli smo razvijati aplikacije za djecu. Ova nam je nagrada pomalo neočekivana i iznimno nam je drago da je festival prepoznao naš rad, zato što nama svrha izrade ovih aplikacija nije zarada, već istraživanje tržišta kako bismo vidjeli na koji način djeca prihvaćaju naše ideje koje zatim razvijamo u animirane serije i slične proizvode – rekao je Vjekoslav Živković iz nagrađenog Studija „Recircle”.

U prostorima riječkog RiHuba održana je godišnja konferencija platforme Youth Cinema Network koja je okupila predstavnike 35 svjetskih filmskih festivala posvećenih mladima i za mlade. Konferencija se svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska odabrana za domaćina pa se dio konferencije održao u Rijeci i Varaždinu kao popratni program festivala. Na konferenciji su sudionici razmijenili iskustva, ali i stekli nova znanja u području medijske pismenosti u raspravama i prezentacijama primjera dobre prakse. Dio konferencije bio je posvećen i planiranju budućih aktivnosti ove mreže. Youth Cinema Network mreža je filmskih festivala mladih te organizacija i nastavnika medijske kulture (edukatora) koja potiče i poboljšava filmsko stvaralaštvo mladih. Vizija je ove mreže da se međunarodnoj publici međusobnom suradnjom predstave mladi filmaši i njihove priče, a krajnji je zadatak obogatiti europsku filmsku kulturu, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Dio konferencije bio je otvoren i za odgajatelje, učitelje, nastavnike i profesore, koji su imali priliku upoznati se s programima Art-kina, Hrvatskoga filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, kao i portala Medijska pismenost.

U Varaždinu i u Rijeci bila je postavljena izložba animatora Veljka Popovića i poznatoga splitskog umjetnika Vaska Lipovca, na kojoj je prikazan proces stvaranja animiranog filma „Biciklisti – od crteža do filma”. Kao u Rijeci, i u Varaždinu je održana trodnevna radionica stop-animacije za djecu koju su vodile Morana Bunić i Karla Skok, bivše „vanimatorice”, danas studentice Akademije likovne u Zagrebu, a film koji su djeca napravila prikazan je na zatvaranju festivala u palači Herzer.
Zemlja partner idućeg izdanja festivala VAFI & RAFI 2020. godine bit će Irska, čiji je grad Galway uz Rijeku odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Nagradu za životno djelo dobio Đula Nađ, urednik u Školskoj knjizi

Nagradu za životno djelo dobio Đula Nađ, urednik u Školskoj knjizi

Na svojoj 48. sjednici Izvršni odbor HROBOS-a potvrdio je dobitnike…

Školski portal: Donosimo popis 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj koji su nagrađeni s 10.000 kuna

Donosimo popis 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj koji su nagrađeni s 10.000 kuna

U svibnju ove godine na snagu je stupio Pravilnik o nagrađivanju…

Školski portal: Sretan vam Dan učitelja!

Sretan vam Dan učitelja!

hvala vam na trudu i odgovornosti koje pokazujete svakoga dana,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja…

Školski portal: U dva dana više od 10 000 posjetitelja

U dva dana više od 10 000 posjetitelja

…u organizaciji udruge FabLab te partnera…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…