Zanimljivosti
TEHNIČKA ŠKOLA NIKOLA TESLA, VUKOVAR
Učenici i profesori izrađuju električna vozila i biodizel
objavljeno: 4. lipnja 2019.

Škola, koja je obnovljena 2013. godine, neprestano oduševljava svojom angažiranošću u području tehnike, ali i ekologije. Tako se u njoj mogu pronaći elektroničko-robotički kabinet, električno vozilo E-chopper, pametno zrcalo, LED stol, robotski nogomet, robot Nike i Zeleni startup pomoću kojeg učenici proizvode biodizel!

Posljednji je uspjeh škole i nagrada na 23. Sajmu zdravlja u Vinkovcima, gdje su sudjelovali u kategoriji “Robotika” i osvojili nagradu za najbolje uređen štand na sajmu. Na štandu su izložili sustav dvaju robota i pokretne trake, pametno zrcalo, LED stol, robot-patiku izrađenu na 3D printeru kojom se upravlja mobilnim telefonom, sustav bežičnog upravljanja, quadcopter drone i LED cube.

NOVI ELEKTRONIČKI-ROBOTIČKI KABINET

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač Prvo plinarsko društvo, školi je donirala 240 000 kuna, a tim je novcem 2018. godine dovršeno opremanje elektroničko-robotičkog kabineta kako bi učenici mogli pratiti suvremene trendove tehničkog razvoja. Voditelji kabineta, profesori Ivanković i Konjević, prije opremanja raspolagali su vrlo skromnim sredstvima, no unatoč tome uspješno su motivirali učenike za navedeno područje. 

Učenicima su sada dostupna nova stolna i prijenosna računala, osciloskop, stanica za lemljenje, laboratorijsko napajanje, digitalni multimetar, LED televizori, dron, 2 robotske ruke, robotički starter setova za početnike, razne elektroničke komponente kao što su senzori, DC motori, servo i koračni motori te driveri za njih, napajanja, bluetooth, Wi-Fi moduli, Raspberry Pi računala, kamere, LED trake i brojna druga potrošna oprema.

Opremanje kabineta trajalo je tijekom cijele 2018. godine s obzirom na to da je dio opreme došao iz dalekoistočnih zemalja, a kabinet je danas jedan od najmodernijih elektroničko-robotičkih kabineta u regiji, čime su učenici dobili priliku upoznati se sa zadnjim krikom tehnologije. Osim toga, kabinet će im pomoći u stjecanju svih potrebnih znanja kako bi u budućnosti bili potpuno spremni za tržište rada.

U sklopu opremanja kabineta i uz pomoć zaklade Novo sutra učenici i profesori izgradili su i električno vozilo za koje su sami napravili bateriju. Vozilo ima prednji pogon, motor od jednog KW i napon baterije od 48 V. Ovo se vozilo, maksimalnog dometa do 40 kilometara, tijekom noći napuni za svega 50 do 60 lipa. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 24sata ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.