Zanimljivosti
JESU LI VIDEOIGRE KORISNE ZA DJECU
Sedam odličnih TED-razgovora o dobrobiti videoigara
objavljeno: 7. lipnja 2019.

Bez obzira na to koji stav imate, videoigre danas zadiru u svijet obrazovanja. 

Želimo naglasiti važnu ulogu koju videoigre imaju ne samo u učenju već i u poboljšavanju funkcije mozga i pretvaranju svijeta u bolje mjesto. Želimo s vama podijeliti odlične razgovore na platformi TED koje možete pronaći u TED-ovu popisu „Prednosti videoigara”

IGRANJE RAČUNALNIH IGARA MOŽE POBOLJŠATI SVIJET

Jane McGONIGAL

„Igre poput World of Warcraft” igračima daju mogućnost da spase razne svjetove, ali i poticaj da steknu navike junaka. Što ako bismo mogli upotrijebiti ovu vještinu za rješavanje stvarnih problema? Jane McGonigal kaže da možemo i objašnjava kako.”

KAKO VIDEOIGRA MOŽE POMOĆI IZGRADITI BOLJE GRADOVE 

 Karolinna KORPPOO

„S obzirom na to da više od polovice svjetske populacije živi u gradovima, jedna je stvar neporeciva: urbana smo vrsta. Dijelom igra, a dijelom alat za urbano planiranje, „Cities: Skylines” potiče ljude da upotrebljavaju svoju kreativnost i samoizražavanje kako bi osmislili gradove budućnosti. Dizajnerica Karoliina Korppoo vodi nas na obilazak izvanrednih mjesta koja su stvorili korisnici, od futurističkih gradova do nevjerojatno realističnih pejzaža. Kako izgleda vaš grad iz snova?”

VAŠ MOZAK NA VIDEOIGRAMA

 Daphne BAVELIER

„Na koji način brze videoigre utječu na mozak? Uronite u laboratorij sa spoznajnom znanstvenicom Daphne Bavelier da biste saznali kako nam videoigre, čak i one akcijske, mogu pomoći učiti, usredotočiti se i, iznenađujuće, biti dobar u višezadaćnosti.”

KAKO VIDEOIGRE DJECU ČINE PAMETNIJOM

 Gabe ZICHERMANN

„Mogu li vas videoigre učiniti produktivnijima? Gabe Zichermann pokazuje kako videoigre djecu čine boljima u rješavanju problema te kako se njima mogu poboljšati razne vještine i sposobnosti.”

VIDEOIGRA KOJA POMAŽE DJECI NOSITI SE S TUGOM

 Amy GREEN

„Kad je njezinu sinu dijagnosticiran rijedak oblik tumora na mozgu, Amy Green izmislila je priču za njegovu braću da bi ih poučila o ovoj teškoj bolesti. Priča je naposljetku rezultirala videoigrom „That Dragon, Cancer”, koja igrače vodi na putovanje u kojem ne mogu pobijediti. U ovom prekrasnom govoru o nošenju s gubitkom Green unosi radost i igru u tragediju. „Napravili smo igru koju je teško igrati”, kaže Green, „zato što nas najteži trenutci u životu mijenjaju više od ičega drugoga.”

IGRANJE IGARA RADI RAZUMIJEVANJA

 Brenda ROMERO

„Djeci nije lako prenijeti smisao složenih tragedija. Stoga, kad je kći Brende Romero došla kući iz škole nakon lekcije o ropstvu, Romero je odlučila osmisliti računalnu igru. U ovom govoru opisuje iznenađuju učinkovitost ove igre, ali i drugih, u pomaganju igraču da zaista razumije priču.”

SEDAM  NAČINA NA KOJE IGRE NAGRAĐUJU MOZAK

Tom CHATFIED

„Unosimo igru u brojna životna područja, provodeći beskrajne sate – i novac – na istraživanje virtualnih svjetova u potrazi za zamišljenim dragocjenostima. Zašto? Tom Chatfied objašnjava: „Igre su savršeno podešene da uključuju mozak i tjeraju nas da dalje tragamo.”

……………

NAPOMENA

  • SAD: Portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne obrazovne mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje, a njime upravlja tim predanih učitelja u Kanadi.
  • Izvor: educatorstechnology.com