ŽELITE LI SE ODMORITI

Pet ljetnih zamki koje trebate izbjeći

srijeda, 5. lipnja 2019.

Pred nama će se uskoro protegnuti beskrajno ljeto, ali ipak svi znamo koliko će brzo proletjeti. Pet je zamki koje trebate izbjegavati želite li biti sigurni da ćete se u novu školsku godinu vratiti odmorni i svježi.

Pet ljetnih zamki koje trebate izbjeći

IZBJEGAVANJE PLANIRANJA

Učitelj koji izbjegava planiranje tijekom ljeta razmišlja otprilike na sljedeći način: „Ovo je vrijeme za odmor, zašto bih išta planirao? Jednostavno ću uživati u slobodnom vremenu. Ako moram raditi raspored, kakav je to onda odmor?” Ovaj učitelj jednostavno živi iz dana u dan, a kad shvati da se početak iduće školske godine bliži osjeti paniku, shvaćajući da se stvari koje je želio obaviti tijekom ljeta ipak neće dogoditi.

PREKOMJERNO PLANIRANJE

Ironično, s druge strane, osoba koja pretjerano planira može dobiti sličan rezultat. Ovakva osoba započet će praznike ambicioznim idejama o svim poslovima koje će obaviti: „Preuredit ću kuću, obaviti sve popravke, liječničke preglede, pripremiti planove lekcija.” S obzirom na preambiciozan popis stvari koji treba biti obavljen prvih tjedana, nakon neuspjeha javlja se isti osjećaj panike zbog neispunjenih očekivanja. Još gore, ako ste bili preambiciozni imat ćete osjećaj da se niste uspjeli ni opustiti ni odmoriti te će vas svladati i osjećaj krivice što ste kraj tolikih obveza uzalud potrošili vrijeme čitajući knjige. Možda i uspijete obaviti mnogo posla, ali pazite da već prvi dan škole ne započnete iscrpljeni, jer si niste dopustili da se opustite.

ZABORAVLJANJE NA MALE STVARI

Bilo da ste osoba koja prekomjerno planira ili uopće ne voli planirati, možete lako pogoditi pravu mjeru dajući prioritet stvarima do kojih vam je stalo. Na taj način nećete ostati zarobljeni u svakodnevnim aktivnostima, kad ste stalno zaposleni, ali lišeni iskustava koje vam donosi istinsko zadovoljstvo. Postavite sebi nekoliko pitanja: Što meni znači ljeto? Što ljeto čini ljetom? Ja, na primjer, uživam u domaćem sladoledu sjedeći na terasi slastičarnice u našemu malom gradu. Uživam u ljetu sjedeći na rubu bazena. Ljeto je za mene čitanje na trijemu do kasno u noć, promatranje krijesnica i prvi kreket žaba u sumrak. Za mene je ljeto odlazak na moj omiljeni ljetni festival i kupnja svježeg povrća na tržnici. To su male, jednostavne stvari, ali se među prioritetima mogu lako izgubiti, posebno ljeti. Ovog se ljeta ne zaboravite sjetiti koliko volite pripremati roštilj, otići u šetnju ili provesti večer u restoranu. Upijajte svaki trenutak ljeta.

PROVOĐENJE PREVIŠE VREMENA NA TELEFONU

Digitalni nas uređaji mogu udaljiti od naših zadovoljstava, a da to ni ne primijetimo. Ako ne stignem čitati, to je vjerojatno zato što buljim u ekran. Ako sam vani i nisam primijetila ni krijesnice ni žabe, to je vjerojatno zato što sam se izgubila u nečemu što se događa na mom telefonu. Ako sam otišla na festival i nisam ga doživjela niti ponijela kući lijepe uspomene, to je zato što sam se usredotočila na snimanje, a ne na proživljavanje događaja. Kad ostavite telefon po strani, vrijeme teče sporije. Jeste li to primijetili? Digitalni svijet je odličan za razbijanje dosade, ali ako vam vremena nedostaje odložite svoje uređaje.

USPOREĐIVANJE SVOJIH PLANOVA S TUĐIMA I PATNJA ZBOG ONOGA ŠTO SI NE MOŽETE PRIUŠTITI

Ako odložite svoj telefon i prestanete se zabrinjavati tuđim ljetnim planovima, više ćete uživati u vlastitima. Usredotočite se na svoje ljeto, ne na tuđe planove ni na ono što ste radili prošlog ljeta ili što biste htjeli da možete ostvariti sljedećega. Izreka kaže – usporedba je lopov radosti. Živite u sadašnjem trenutku i naučite ga cijeniti.

..................

NAPOMENA

  • SAD: The Cornerstone for Teachers – autorica je članka Angela WATSON, učiteljica, savjetnica, autorica i vlasnica bloga.
  • Izvor: thecornerstoneforteachers.com
Vezani članci
Školski portal: „Budući da ne radite, možete li...?“

„Budući da ne radite, možete li...?“

Kad konačno počne ljetna stanka, postoje neke riječi koje jednostavno…

Školski portal: Pet aktivnosti za kraj školske godine

Pet aktivnosti za kraj školske godine

Evo pet obvezatnih aktivnosti za kraj godine koje se mogu…

Školski portal: Srce učitelja: šest načina za osvježenje, povrat fokusa i pomlađivanje

Srce učitelja: šest načina za osvježenje, povrat fokusa i pomlađivanje

Škole rade odličan posao kad su u pitanju profesionalni razvoj…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Odrastajući u digitalno doba”

„Odrastajući u digitalno doba”

… i ostvario pravo na financijsku…

Školski portal: Učinkoviti plan lekcije

Učinkoviti plan lekcije

Zvuči li vam ovo poznato? Joj,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…