Zanimljivosti
IDEJE ZA NASTAVU
„Gremlini idu u školu” naziv je ideje za razgovor o ponašanju u školi
objavljeno: 11. lipnja 2019.

… početi razgovor o problemima u ponašanju u želji da će upozoravanje na neprimjereno ponašanje na originalan način potaknuti pojedine učenike da promijene stav.

Recite učenicima da su nastavnici iz svih predmeta napisali pismo pozdrava za sve njih na početku godine ili semestra. Podijelite pismo učenicima da ga pročitaju. Ova se aktivnost može provoditi i kao vježba razumijevanja ili slušanja.

Pismo se treba sastojati od desetak čudnih rečenica koje sadrže neke neugodne savjete, a čine se kao djelo nekih strašnih gremlina koji žele pokvariti vaš razred. Mogu li učenici uočiti pogrešne poruke? Jesu li u njima primijetili ironiju?

Raspravite o sadržaju pisma.

Ako pametno odigrate, saznat ćete što vaši novi učenici misle o školi i nastavnicima. Aktivnost će vam također pružiti uvid u način na koji oni vide ulogu učitelja. Nakon rasprave, možete napisati ispravnu verziju pisma ili zajednički uspostaviti nova pravila ponašanja.

PISMO:

Dragi učenici,

za početak vam želim dobrodošlicu i da nam uvijek nesretni dolazite na nastavu. Molimo vas, nemojte misliti da smo mi učitelji čudovišta iz uklete kuće koji vas žele mučiti do iznemoglosti. Mi smo ljudska bića i želimo da budete sretni i proizvodite što više buke, sad i zauvijek.

Učenici, kao i nastavnici, moraju uvijek žvakati žvakaću gumu za vrijeme nastave i truditi se razumjeti jedni druge. Pretpostavljamo da ste ovdje kako biste učili. Svakako ćemo učiniti sve kako bismo vas potaknuli na to da uvijek zaboravite ponijeti udžbenik i pribor na nastavu. Mi smo iskusni profesionalci. Imajte povjerenja u nas. Naporno radimo za vašu korist i zato vas molimo da nas u tome ne ometate.

Ne počivajte na lovorikama, kažu. To vam neće pomoći. Također, Bog pomaže onima koji pomažu sebi i nikad ne pišu domaću zadaću.

Ne morate biti genijalci da biste usvojili gradivo. Ali morate posvuda šarati grafite, obratiti pozornost na ono što vam učiteljica govori i činiti kako vam se kaže. Obično pomaže ako nogom udarate koš za smeće i dobro ste organizirani. Ono što je dobro započeto već je napola učinjeno.

Postoji li nešto što ne razumijete, dajte nam to odmah do znanja. Ali niste sretni na nastavi, obvezatno kasnite i ne zaboravite nam i to dati do znanja.

Dobrodošli u školu i sretno!

………………

NAPOMENA

  • SAD: Lesson Plans Page – stranica s prijedlozima i idejama za nastavu.
  • Izvor: lessonplanpage.com
  • Photo by Helloquence on Unsplash