Zanimljivosti
OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE PONOVNO U PROGRAMU ERASMUS+
U znaku Nikole Tesle
objavljeno: 11. lipnja 2019.

Riječ je o STEM području, a projekt nosi naziv SLAM (STEM + Learning + Activities + Methods). U projekt su uključeni učenici sedmih i osmih razreda matične škole i Područne škole Josipa Generalića iz Hlebina, a zemlje partneri su škole iz Estonije, Grčke i Cipra. Planirana putovanja osmišljena su kao stručno usavršavanje učitelja i učenika, a cijeli je projekt financiran sredstvima Europske unije u okviru programa Erasmus+.

U TEHNIČKOM MUZEJU U ZAGREBU

Nakon prve mobilnosti koja je održana na Cipru druga učenička mobilnost održana je od 8. do 12. travnja 2019. u drnjanskoj školi, Tjedan je započeo priredbom dobrodošlice i otvaranjem izložbe Đelem, đelem, kojoj su prisustvovali i gosti iz triju partnerskih škola. Povodom Svjetskog dana Roma (8. travnja) učitelj likovne kulture Mario Dimić je s učenicom Ribanom Oršuš (5. a) pripremio prigodnu izložbu njezinih radova.

Nakon izložbe, krenuo je radni dio. Učenicima i učiteljima održana je prezentacija „Znanost unutar holograma“ i dvije radionice na kojima su se izmjenjivali – Izrada holograma učitelja Vedrana Jankovića i Specijalni efekti filmske montažerke Maide Srabović i filmskog animatora Vedrana Štefana. Popodne je održan Escape room Šoderica, koji su za goste pripremali učitelji iz drnjanskog tima Erasmus+. Najuspješniji učenici bili su nagrađeni.

S obzirom na to da je Nikola Tesla nit vodilja cijelog tjedna, organiziran je odlazak u Zagreb, gdje su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla. Osim stručnog vodstva na engleskom jeziku, išli su i u planetarij te u sklopu Festivala znanosti sudjelovali na kratkoj radionici. Posjet Zagrebu završen je odlaskom u Institut za razvoj i inovativnost mladih, gdje je za sve sudionike održana radionica programiranja micro:bitova i BOSON dodataka.

Priliku za držanjem sata na engleskom jeziku imali su i drnjanski učitelji, koji su se u tome izvrsno snašli. Učiteljica matematike Izabela Zvonar Horvat podijelila je učenike u osam skupina, koje su se međusobno natjecale u rješavanju kviza Kahoot!. Okušali su se i u igri šibicama i rimskim brojevima. Učiteljica fizike Ivana Gregurec obradila je temu Tijela i promjene temperature. Učenici su proveli istraživanje tako da su zagrijavali zrak, vodu i željeznu kuglu. Rezultat: sva tijela za vrijeme zagrijavanja povećavaju svoj obujam, a učenici su objasnili zašto se to događa.

OD IGRE ŠIBICAMA DO FOTOSINTEZE

Učitelj tehničke kulture Vedran Janković održao je programiranje micro:bit računala za mjerenje razine vlage u tlu, kao pripremu za odlazak u Smiljan, ali i sat biologije. Učiteljica biologije Dunja Valenčak održala je sat pod nazivom „Do you feel lucky”, pri čemu su se učenici koristili micro:bit računalima zapotrebe terenskoga istraživanja.

Istodobno su partneri učenicima sedmih i osmih razreda održali zanimljiva predavanja i radionice. Učitelji iz Estonije imali su sat o fotosintezi i radionicu na kojoj su koristeći se priručnim materijalima poput selotejpa, kvačica i aluminijske folije izrađivali alarm za vrata. Ciprani su se na prvom satu služili Pythonom, a na drugom su obradili temu Električna vodljivost vode. Učiteljica iz Grčke održala je sat Fizike o valovima.

Drnjanski tim Erasmus+ osmislio je i prigodnu igru, koju su nazvali STEMopoly, a za izradu i izvedbu pobrinule su se učiteljice Dunja Valenčak, Renata Tišler, Ana Tustonjić Dombaj, Ksenija Varović i Ivana Grgurec. Igra se sastojala od 36 pitanja iz STEM područja, koju su učenici igrali s velikim zanimanjem, a najuspješniji su i nagrađeni. Učenici i učitelji uz pomoć učiteljica Sanje Špoljar i Stjepane Kadić zajedno su napravili SLAM fotografiju u obliku naziva projekta.

Roditelji su s učiteljicama Andreom Pandurić i Elenom Belec jedan dan za učenike iz partnerskih zemalja i domaćine organizirali posjet Galeriji Josipa Generalića u Hlebinama, gdje su uz roštilj nastavili popodnevno druženje. Za to vrijeme, učitelji iz partnerskih zemalja prisustvovali su otvorenju izložbe učeničkih radova „Tijela oko nas“ u Muzeju grada Koprivnice.

Vrlo uspješne radionice održali su učitelji Vedran Janković i Andrej Grašić u Memorijalnom muzeju Nikola Tesla u Smiljanu. Učenici su radili pokuse, kojima se Tesla bavio u djetinjstvu. Izrađivali su elektroskop i Faradeyev kavez te tako pokazali postojanje naboja. Dokazali su elektromagnetsku indukciju puštajući magnet kroz aluminijsku cijev i umetnuvši ga u aluminijski prsten (cijeli i prerezani). Izrađivali su elektromagnet, elektromotor i bateriju od limuna. Ideje za pokuse dala je učiteljica Ivana Gregurec.

KOMU ZVONO ZVONI!?

Zadnji dan boravka partnera iz projekta Erasmus+ u Drnju protekao je u znaku Matheme, natjecanja iz matematike koja održano u Osnovnoj školi Braća Radić u Koprivnici. Učitelji partneri isti su dan u Gimnaziji „Fran Galović” u Koprivnici održali nekoliko predavanja na Županijskom stručnom vijeću učitelja i nastavnika matematike, gdje su govorili o interdisciplinarnosti u poučavanju znanosti, matematici bez frontalnog rada, poučavanju STEM-a i upotrebi IKT-a.

Partneri su za vrijeme boravka u Drnju otkrili što im je novo ili neobično u našem školstvu. Ciparski je učitelj prvi put držao kredu u ruci, jer je ondje sve digitalizirano. Učiteljima iz Estonije bilo je neobično čuti školsko zvono, jer kod njih trajanje sata određuje isključivo predmetni učitelj. Također, vole držati nastavu s otvorenim vratima, kako bi im se u bilo kojem trenutku mogao pridružiti svaki zainteresirani prolaznik. Kao prednost našeg školstva, partneri su istaknuli dobru komunikaciju i povezanost naših učenika i učitelja.

Unatoč razlikama između sjevera i juga, između tri jezika i činjenici da su neki učenici više, a neki manje zainteresirani za STEM područje, postignut je jedan od glavnih ciljeva – povezati se u različitosti i obogatiti osobna znanja i iskustva.

Učenici navedenih škola boravili su tjedan dana u obiteljima naših učenika u Drnju, Peterancu, Torčecu, Sigecu i Hlebinama. Zahvaljujemo roditeljima, koji su nam pomogli i izvrsno odradili svoju ulogu domaćina. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine ]