Zanimljivosti
OŠ TRNSKO, ZAGREB
„Pinokio“ u gostima
objavljeno: 12. lipnja 2019.

Glavna uprava EK za pismeno prevođenje, već nekoliko godina organizira putujuće izložbe najpoznatijih djela europske književnosti na svim službenim jezicima Europske unije.

Knjige na 24 službena jezika Europske unije  s oduševljenjem su listali i uživali u ilustracijama učitelji i učenici Osnovne škole Trnsko, roditelji, učenici gosti iz Osnovne škole Lučko sa svojom knjižničarkom i učiteljicom te učenici Osnovne škole Većeslava Holjevca sa svojim učiteljima i učiteljicama. Posebna gošća bila je predstavnica Europske komisije Marina Petrić.

Ovo je bila četvrta u nizu izložbi knjiga na stranim jezicima. Na putovanju Europom Osnovnu školu Trnsko posjetili su: Crvenkapica, Mali princ i Pipi Duga Čarapa. Svrha ovog projekta je osvijestiti vrijednosti, bogatstvo, raznolikost i ljepotu europskih jezika. Izložba se pokazala kao dobar način približavanja knjige i stranih jezika djeci i odraslima. Osim toga, stavljeni su u korelaciju likovna kultura, informatika i strani jezici, jer su učenici u sklopu priprema za izložbu izrađivali crteže kako rukom tako i s pomoću računala. Posjetiteljima su se osobito svidjeli kaširani likovi Pinokija. U izložbu su se uključili i učenici Osnovne škole Lučko izradom Pinokija od recikliranog materijala.

Učenici 4.b razreda razveselili su mnogobrojne goste svojom plesnom točkom Pinokio, a s monologom (učenički rad) Pinokio u meni nastupila je Lucija Matić, učenica 2.a razreda.

Pinokio je u Osnovnu školu Trnsko doputovao iz Rusije, a nakon posjeta školi, svoje putovanje Europom je nastavio s lijepim uspomenama na Republiku Hrvatsku kojih će se sigurno rado sjećati.

Suradnju s Europskom komisijom škola Trnsko nastavlja i s veseljem čeka Alisu u zemlji čudesa koja putuje Europom da je posjeti i razveseli učenike, roditelje i sve prijatelje škole.

……………….

Svjetlana DEVČIĆ, dipl. knjižničarka | Osnovna škola Trnsko, Zagreb