Zanimljivosti
OŠ ZRINSKIH, NUŠTAR | PŠ MARINCI
I Dan škole i „Slika moga zavičaja”
objavljeno: 13. lipnja 2019.

Namjera im je bila oživjeti nekad popularne, a danas zaboravljene, slavonske dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama te ujedno upoznati sve posebnosti svoga zavičaja i predstaviti ga drugima slikom, pjesmom, plesom, hranom i igrom.

Vođeni motom „Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”, učenici Područne škole Marinci ovogodišnjim su projektom željeli prikazati narodne običaje, floru i faunu te život ljudi uz rijeke njihove županije. Razmišljajući o bogatoj tradiciji, kulturnoj baštini i prepoznajući turistički potencijal Vinkovaca, Vukovara, Otoka, Iloka i Županje nastali su brojni učenički radovi koji slikovito opisuju sve najbolje, najljepše, najmirisnije i najukusnije od Vukovarsko-srijemske županije. Kao škola koja nosi priznaje „Škola prijatelj baštine i turizma” odlučili su svoju županiju, osim živopisnim slikama, predstaviti stihovima i citatima poznatih osoba koje su plemenitu ravnicu okruženu Bosutom, Dunavom, Savom i Vukom opisale kao kolijevku šuma hrasta, vinograda, kruha, vina, kulena, rakije i Šokadije. Mali, ali ponosni čuvari tradicije, nakratko su oživjeli bana Šokčevića te predvođeni njime na dječji, ali živopisan i kreativan način slikama, riječima i notama bajkovito dočarali sve blagodati prirode, povijesti, kulture, tradicije, sporta, pjesme, plesa i svega onoga što Slavoniju i njih Slavonce čini ponosnima, prkosnima i plemenitima. Prigodnim programom, odnosno spletom dječjih tradicijskih igara i pjesama te duhovitih doskočica, uspjeli su nasmijati mnogobrojne goste, ali i otjerati kišne oblake. Ovom su prigodom postavili izložbu „Od rođenja u srcu te nosim”, u kojoj su svi prisutni mogli uživati, ali i vidjeti učeničke radove koji najbolje opisuju sve što su naučili.

Tijekom cijele godine projekt je ostvarivan kao spoj novih saznanja, kreativnosti i umjetničkog izričaja, a sve kroz sinergiju i suradnju učenika, roditelja, baka i djedova, lokalne zajednice i učiteljica. Logičan je nastavak prošlogodišnjeg koji im je poslužio kao temelj za nadogradnju novih znanja koja su iskustveno stjecali. Sigurni smo kako će im i ovaj poslužiti kao kamen temeljac za neka buduće projekte, druženja i učenja.

Na svojoj proslavi ugostili su svoje male prijatelje iz PŠ Cerić, Male štokavčiće, koji su izveli prigodan program. Na dječje iskren način otkrili su tajne školskoga dvorišta i svojim glumačkim talentom oduševili prisutne. Kulturno-umjetnička udruga „Korijeni pustare” iz Antunovca bavi se njegovanjem i oživljavanjem običaja, tradicije i kulture, a već nekoliko godina organiziraju manifestaciju Dječje tradicijske igre. Ovom su prigodom upriličili natjecanje u deset igara i time obogatili program proslave Dana škole. Sigurno je najduhovitiji dio programa bio nastup učenika PŠ Marinci koji su spletom dječjih tradicijskih pjesama i već pomalo zaboravljenih igara uz pokoju doskočicu nasmijali sve prisutne i potaknuli ih na razmišljanje o njihovim dječjim i školskim danima.

Natjecateljskog duha, smijeha i veselja nije nedostajalo. Zajedničkim objedom uz ugodan razgovor, druženje, šalu i pjesmu, Dan škole i projektni dan proslavili su na najbolji mogući način, a najveća zahvala ide roditeljima i učenicima koji su nesebično sudjelovali, pomagali i bez kojih sve ovo sigurno ne bi bilo moguće.

……..

Marija LESANDRIĆ, učiteljica razrede nastave, PŠ Marinci [OŠ Zrinskih, Nuštar]