Jučer-danas-sutra
VOLONTERKE IZ ŠKOLE ZA MEDICINSKE SESTRE U ZAGREBAČKOJ MLINARSKOJ MIJENJAJU SVIJET NABOLJE
Osmijeh i zagrljaj najvažniji na svijetu
objavljeno: 17. lipnja 2019.

Od 2010. godine uvedeno je petogodišnje školovanje, tj. dvije godine općeg i tri godine stručnog obrazovanja te nakon završetka petogodišnjeg programa učenice odmah dobivaju licencu od Hrvatske komore medicinskih sestara.

Jedna od osnovnih pretpostavki ove struke jest empatija, koja omogućava osobi da razumije potrebite oko sebe i pruži im nesebičnu pomoć, u kojem god je obliku potrebno. Stoga je škola 2013. godine osnovala i Volonterski klub, u kojem dodatno potiču razvoj empatije i humanosti kod svojih učenica, govori nam Elvira TAHIRI, profesorica stručnih predmeta zdravstvene njege i osnivačica kluba:

– Djevojke koje dolaze u našu školu već imaju izrazito razvijenu potrebu za pomaganjem drugima, za mijenjanje društva oko sebe. I nije ih teško motivirati na volontiranje. Teško je, doduše, tu motivaciju i aktivnost u klubu održati, ali ponajprije zbog obvezama natrpanih radnih dana ovih učenica, nikako zbog eventualnog nedostatka volje i želje za pomaganjem. Ima dana kada zbog silnih školskih obveza ne nađu ni sat-dva za sebe, da izađu do grada prošetati, a opet nađu vremena doći subotom na neku od akcija.

 POMOĆ NA SVAKOM KORAKU

Učenice su u brojnim volonterskim akcijama imale priliku, primjerice, sudjelovati u poticanju i promoviranju raznih zdravstvenih aktivnosti s korisnicima Doma za starije osobe Park. Razveselile su i najmlađe s Odjela dječje onkologije gdje svake godine poput marljivih vilenjaka prikupljaju i pakiraju poklone, uz nezaobilazno nadmetanje koja će od njih imati čast osobno odnijeti poklone. Isto tako, tijekom školske godine radile su na senzibilizaciji javnosti za pomoć napuštenim životinjama i organizaciji akcije prikupljanja sredstava. U tu se akciju uključila i jedna majka učenice, stoga je jasno da volonterke iz Mlinarske svoju dobru vibru šire i izvan okvira svoje škole. Marljivim učenicama problem nije bilo ni zasukati rukave kako bi pomogle beskućnicima u udruzi Ulični fenjeri niti skupljati potrepštine za obitelji slabijeg imovinskog stanja u suradnji sa Socijalnim dućanom u Sigetu.

– Ne bavimo se samo kratkoročnim humanitarnim akcijama, nego je svaka volonterska akcija prožeta i nekom vrstom edukacije. Nigdje nismo otišle da djevojke nisu nešto novoga naučile ili da nisu one same nekoga poučavale. Tako već dvije godine u II. OŠ Vrbovec odlaze učenice petog, završnog razreda školovanja za medicinske sestre kako bi osmašima održale prezentaciju o odgovornom spolnom ponašanju. Odlaze i u osnovne škole diljem Zagreba, održati radionice prikladne dječjoj dobi, od toga kako zaustaviti krvarenje ako se ozlijede na nastavi tjelesnog do svih drugih preventivnih zdravstvenih savjeta – objašnjava nam Tahiri.

Surađuju s društvom i lokalnom zajednicom, ali i s bolnicama gdje djevojke odrađuju praksu. Učenicama je, kažu nam, najviše u sjećanju ostala akcija skupljanja igračaka i potrepština za majke i bebe udruge Betlehem. Ali i mnoge druge akcije osvijestile su djevojke da u današnjem svijetu nekome treba pomoć na svakome koraku.

 SITNICE KOJE ŽIVOT ZNAČE

„Svijet u malom” volonterski je program proveden u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Park. Provedene su dvije akcije. U sklopu inicijative „Igre naše mladosti” volonterke su u dva navrata posjetile korisnike Doma te s njima igrale različite društvene igre poput Crnog Petra i Čovječe, ne ljuti se, ali i Belu, gdje su korisnici pokazali izniman talent i spretnost te pobjeđivali volonterke, što ih je posebno radovalo. Tijekom inicijative „Budi moje oči, čitaj mi!” volonterke su korisnicima čitale, ali i imali prilike čuti njihove bogate životne priče.

„Vau-vau projekt” jest projekt kojim su osmislile i kreirale promidžbene materijale kako bi podigle svijest o potrebama napuštenih životinja te s roditeljima prikupile potrepštine. Odnijeli su ih u Sklonište za napuštene životinje Dumovec, gdje su sudjelovale u edukaciji o odgovornom ponašanju prema životinjama. I učenice volonterke i njihovi roditelji već zajedno dogovaraju nove aktivnosti u suradnji sa Skloništem.

Volonterska akcija „Pahuljica sreće” tradicionalna je pak božićna akcija Volonterskoga kluba u sklopu koje volonterke posjećuju Dječju onkologiju pri Klinici za tumore i malim pacijentima dijele božićne poklone koje prethodno prikupljaju učenice škole. Posjet je ostvaren u suradnji s odjelnim psihologom koji je educirao učenice o komunikaciji između roditelja i osoblja, što je bila dodatna vrijednost akcije za medicinsku struku učenica volonterki.

– Najljepše je bilo kad smo prolazili po odjelu, a mala djevojčica nam je slala puse i bila presretna s poklonom. Kad tako nešto vidiš i doživiš, shvatiš da sve sitnice koje nas čine nesretnima zapravo ne bi trebale, jer ima puno stvari na svijetu radi kojih bismo trebali biti sretni, kao primjerice naše zdravlje – ističe Katarina ŠIJASKI, volonterka iz Mlinarske.

Njihova voditeljica, profesorica Tahiri i sama priznaje da kad neka akcija krene prestaje biti profesorica, već postaje volonterka kao i one:

– Volontiranje je aktivnost koja se odrađuje izvan škole. Kod nas je to jako istaknuto i time se dičimo. A nijedan trenutak koji su djevojke odvojile za neku od akcija nije remetio njihov nastavni plan ili bilo koji raspored rada. To su činile u svoje slobodno vrijeme. A to je vrlo pohvalno, budući da je radni tjedan ovih učenica itekako natrpan obvezama. One su ujutro na vježbama, praksi, popodne na nastavi, ili obrnuto, tako da nam dolaze subotama, u svoje slobodne dane, kad planiramo ili realiziramo neku od akcija. A danas, znamo svi, nema puno adolescenata koji bi se odrekli slobodnih subota.

Svake godine volonterke odlaze u sve razrede kako bi kolege iz škola informirale o tome što sve rade i ne bi li se na taj način obitelj volontera iz Mlinarske proširila.

Svim tim akcijama volonterke iz ove škole socijalno se osnažuju da bi danas-sutra kroz svoje poslove i u svojim sredinama mogle pokrenuti neke pozitivne promjene. To je upravo smisao volontiranja, slaže se i profesorica Tahiri i njezine vrijedne djevojke – mijenjajući sebe mijenjati svijet nabolje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisao Branko NAĐ ]