Školstvo u medijima
VELIKI MEĐUNARODNI USPJEH SREDNJOŠKOLACA IZ LABINA
Znanjem pobijedili vršnjake iz dvanaest zemalja
objavljeno: 18. lipnja 2019.

Mladići i djevojke tijekom neprekidna 24 sata, koliko je trajalo natjecanje, morali su istražiti svoju i tuđe domovine, kroz postavljanje pitanja i traženje odgovora. Zapravo – osmisliti i sudjelovati u međunarodnome kvizu.

Natjecanje „Unite the Nations” počelo je u cijelom svijetu u isto vrijeme, u ponoć po koordiniranome svjetskom vremenu, što je u Hrvatskoj bilo u 1 sat u noći. Učenici su, osim korištenja usluge internetskog pretraživanja, imali na raspolaganju atlase svijeta i enciklopedije koje im je ranije ustupila školska knjižničarka Majda Milevoj Klapčić. Bili su podijeljeni u skupine i satima marljivo tražili odgovore na 250 pitanja o Češkoj, Indiji, Španjolskoj, Kanadi, Indoneziji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Tajvanu i Turskoj.

Ženski dio ekipe

………………………

Poseban zadatak odnosio se na domovinu u kojoj učenici žive te su morali osmisliti 25 pitanja o Hrvatskoj na engleskom jeziku. Po pet pitanja iz pet različitih kategorija – povijest, zemljopis, društvene prilike / aktualna zbivanja / politika, umjetnost / zabava i sport / slobodno vrijeme. Prilikom osmišljavanja pitanja učenici su se trebali držati određenih pravila, odnosno pitanja nisu smjela biti prejednostavna, a odgovori na njih morali su se moći pronaći na nekoj internetskoj stranici, na engleskom jeziku provjerenog izvora.

START NAKON PONOĆI

Istraživačko natjecanje „Unite the Nation” samo je jedna od interaktivnih aktivnosti u sklopu Time Projecta 2019. pod geslom Stand up for your rights – Izbori se za svoja prava. Međunarodni je to projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a pokrenut je 1995. od UNESCO-ove mreže Associated Schools Project Network (ASPnet). Tijekom 24 godine postojanja projekta u njemu je do danas sudjelovalo više od 10 000 mladih iz više od 1000 škola, raznih organizacija i skupina iz 80 zemalja svijeta.

Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja vodili su nastavnici Nedeljko Mandić, Ana Paliska, Karla Golja Milevoj i Laura Kokot

………………………

Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja u labinskoj su školi vodili nastavnici Laura KOKOT, Karla GOLJA MILEVOJ, Ana PALISKA i Nedeljko MANDIĆ. Valja spomenuti kako je Srednja škola Mate Blažine u prošloj školskoj godini na istom natjecanju osvojila impresivno drugo mjesto, pa je ovogodišnji uspjeh logičan, ali opet malo neočekivan slijed događaja, priznaje nam Laura Kokot, profesorica matematike i informatike:

– Veoma sam ponosna na sve učenike koji su sudjelovali i jako mi je drago da nisu bili opterećeni rezultatom već su željeli naučili nešto novo. Pritom smo se svi skupa zabavili te sve pretvoriti u jako pozitivno iskustvo. Iskreno, nismo uopće razmišljali o ovogodišnjem plasmanu, već su učenici dali sve od sebe i ono što je najbitnije – radili kao jako dobar tim.

Za „Unite the Nations” profesorica Kokot čula je na jednom od županijskih stručnih vijeća nastavnika informatike te je svoju školu prijavila već lani. Svidjelo joj se, kaže, što su osnovni ciljevi natjecanja bolje upoznavanje vlastite zemlje te upoznavanje drugih zemalja i različitih kultura, s naglaskom na timski rad. Iako natjecanje traje 24 sata, bilo je važno odgovoriti na dana pitanja u što kraćem roku i, naravno, uz što više točnih odgovora.

Profesorica hrvatskoga Ana Paliska smatra kako je ovo natjecanje prekrasno iskustvo i za učenike i za nastavnike, budući da djeca diljem svijeta stvaraju zajednički kviz i pozivaju svoje vršnjake da timskim radom istražuju i upoznaju svijet:

– U kvizu nije dominantan natjecateljski karakter, već potraga za znanjem i zajedništvom te želja za upoznavanjem drugih naroda i kultura. Kviz je za Hrvatsku počeo u 1 sat u noći pa se sve odvijalo u opuštenoj atmosferi koja pomalo nalikuje pustolovnoj zabavi u pidžamama, što je svakako drukčije iskustvo u školskom okruženju.

KRUNA ČUDESNE GODINE

Budući da se priprema zadataka i odgovaranje na pitanja radilo na engleskom jeziku, ključnu je ulogu u pripremi učenika imala Karla Golja Milevoj, profesorica engleskog i njemačkog jezika. Njezin je zadatak bio pregledati pitanja i odgovore s jezičnog aspekta (gramatika i vokabular) te napraviti potrebne izmjene.

Učenici su bili podijeljeni u grupe te je svaka grupa osmislila pet pitanja i odgovora za svoju kategoriju, opisuje nam Golja Milevoj. Baš poput kolega, i nju je oduševio timski duh, odgovornost i motivacija učenika koji su s velikim entuzijazmom pronalazili pitanja i smišljali odgovore. Sve kako bi „zagorčali život” odnosno pronašli što veći izazov suparničkim timovima.

– Učenici su pokazali zavidno znanje engleskog jezika te su pitanja i odgovore prevodili s priličnom lakoćom. Stoga je ovo natjecanje izvrsna prilika ne samo za jačanje timskog duha, razvijanje svijesti o svojim potencijalima, interesima i vrijednostima, već i za primjenu znanja na stranom jeziku. Ovim vrlo ambicioznim učenima pobjeda na kvizu Unite the Nations zapravo je samo kruna njihova truda i rada u našoj školi.

Slaže se s time i sam ravnatelj škole Čedomir Ružić, na kraju ove, za labinsku školu, vrlo uspješne nastavne godine. Srednju školu Mate Blažine, naime, pohađa 407 učenika u 21 razrednom odjelu za koje brinu 84 djelatnika, od čega 59 profesora. Među njima je čak 17 mentora i četiri savjetnika. Svi su zaslužni što se tijekom 2018./2019. godine za školu čulo diljem Hrvatske, pa i izvan nje. Tako su labinski srednjoškolci ponovno bili uspješni na međunarodnom online natjecanju Dabar, učenice su bile među 10 posto najuspješnijih na međunarodnom natjecanju „Best in English” te su isti takav uspjeh polučile na „Best in Deutsch”. U ožujku su Marko DAMJANIĆ i Karlo FRANKOLA postali državni prvaci iz informatike, a gimnazijalke su bile jedine predstavnice Istarske županije na državnom natjecanju iz povijesti.

ZNANJE MIJENJA SVIJET

Matematičari su briljirali na Festivalu matematike, elektrotehničari su bili 4. na međunarodnom natjecanju Balkan junior 2019., dok su se djevojke i mladići iz ŠSD-a Duga plasirali u završnicu državnog prvenstva u rukometu. Stoga pobjeda na „Unite the Nations” zaista jest kruna njihova ovogodišnjeg rada.

– U prvi trenutak zvuči nevjerojatno zabilježiti ovoliki uspjeh u takvoj konkurenciji, biti najbolji na svjetskoj razini, pogotovo što se naša škola tek prošle godine uključila. Dakako, ovome sjajnom uspjehu nije mogla kumovati samo sreća već je to još jedna potvrda kako se naši učenici pod stručnim vodstvom profesora mogu suočiti s najtežim izazovima – zaključuje ravnatelj Ružić.

Dodaje kako se ovaj rezultat može usporediti s PISA-istraživanjima i testiranja po svijetu, jer se i tamo od učenika traži primjena znanja i vještina, kako iz STEM-a tako i iz ostalih područja. A sve pod budnim okom njihovih mentora.

Time project pa onda i natjecanje „Unite the Nations” već 24 godine promiče toleranciju diljem svijeta i potiče mlade na udruživanje u mijenjanju svijeta nabolje. I to znanjem, aktivnošću i brigom o drugima, učeći ih da oni jesu razlika koju svijet želi vidjeti. Nastavnicima labinske škole primarno je bilo djeci prenijeti upravo tu poruku. Mladići i djevojke koji su nestrpljivo čekali sitnu noću uru, a potom svojim timski zalaganjem i trudom odnijeli pobjedu u jakoj međunarodnoj konkurenciji jasno govore – poruka je shvaćena. [ IZ DRUGIHG MEDIJA | Školske novine | Napisao Branko NAĐ ]